София. За предстоящо скандално презастрояване в столичния район Овча купел

...
София. За предстоящо скандално презастрояване в столичния район Овча купел
Коментари Харесай

Станислав Младенов, БСП за България: Скандалното презастрояване в Овча купел не спира, вдигат кооперации край Владайската река

София. За идно скандално презастрояване в столичния регион " Овча купел " сигнализира претендентът за депутат от Коалиция " Българска социалистическа партия за България " Станислав Младенов, който е с преференция 103 в 25-ти МИР в София. Това оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София . Разчистеният и квалифициран за започване на градеж терен се намира сред улиците " Рачка ", " Ливада " и " Войводина могила " по брега на река Владайска и тъкмо зад постройката на община " Овча купел ". Станислав Младенов се срещна с обезпокоени жители, проведени от юриста Аглика Виденова, които живеят в блоковете в близост и търсят метод да предотвратят следващото бетониране на зелени площи.

" Хората са доста разтревожени и към този момент са подали 7 тъжби до разнообразни инстанции - регионален шеф, кмета на София, основния проектант и 4 от непрекъснатите комисии към СОС. След информация в районната администрация на " Овча купел " и в ДАГ са открили, че преди месец има издадено позволение за градеж на частно лице и смяна на Подробен устройствен план. Но публикация за обществено разискване на тази смяна на Подробен устройствен план няма. А 14-дневният период за обжалване е изминал, без жителите да схванат, че въобще има сходен инвеститорски интерес. Гражданите настояват, че не е издадено позволение за започване на строителни действия, към разчистения терен не видяхме да има и указателни табели и заграждения за обезопасяване. Притеснените хора настояват, че са ревизирали в " Зелени системи " и от там не е издавано позволение за изсичане на дърветата на терена за градеж ", описа Станислав Младенов.

Плановете са на това място да бъдат издигнати четири високи жилищни кооперации. Разчистената повърхност е за начало на градежа на първата от тях. Останалите ще бъдат по протежението на река Владайска до мостчето на ул. " Ангелов връх ", настояват жителите. Те са доста обезпокоени, защото мястото е мочурливо, брегът на Владайската река не е укрепен, има свлачищни процеси, близките блокове са напукани и като цяло не е уместно за градежи на здания.

" В квартала се надига бурно неодобрение. Хората, които живеят наоколо, към този момент провеждат подписка против бъдещия градеж. Събират я на два пункта в региона. Гражданите са подготвени и за митинги. Според тях са нарушени нормативите на Закон за устройство на територията, който има условие за 30% озеленяване при сходни строителни планове. А в съответния проблем, съгласно тях, не са повече от 10%. Хората настояват също, че не е спазено и отстоянието от намиращите се наоколо жилищни кооперации ", сподели още Младенов.
Кандидатът за депутат от Коалиция " Българска социалистическа партия за България " се ангажира да ревизира зародилия нов проблем с презастрояване в града и да поддържа жителите в опитите им да защитят зелените площи.

" Проблемът с презастрояването в София е голям и извънредно сложен за разрешаване. Трябва обаче всички дружно - и жителите, и притежателите на парцели да намерим това решение, с цел да може всички да живеем умерено в спретнат град ", разяснява Станислав Младенов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР