Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в

...
Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в
Коментари Харесай

300 лв. помощ за всички първокласници и осмокласници през новата учебна година

Всички фамилии, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско учебно заведение, имат право на еднократна помощ от 300 лева за покриване на част от разноските при започване на новата образователна 2021/2022 година, оповестяват от Агенцията за обществено подкрепяне.

Средствата се отпускат без значение от приходите на фамилията при изискване, че децата живеят непрекъснато в страната и не са настанени за развъждане отвън фамилията. Помощта се дава и за деца, настанени в фамилии на родственици и близки и приемни фамилии, както и на аставник или настойник, който отглежда такова дете.

Помощта се изплаща на два транша от 150 лева Първата половина се изплаща след влизане в действие на заповедта за отпущането й, а втората - при започване на втория образователен период, само че единствено в случай че детето продължава да посещава учебно заведение.

Финансовата поддръжка се отпуска след подаване на заявление-декларация. В случаите, в които дирекция " Социално подкрепяне " не може да получи информация по длъжностен път, към него би трябвало да се приложат следните документи:

уверение, че детето (децата) е записано в първи или осми клас на държавно или общинско учебно заведение, издадено от съответното училище;

копие от уверение за назначение на аставник или настойник.

Заявлението се подава след записване на детето в първи/осми клас, само че не по-късно от 15 октомври 2021 година Изключение се прави за случаите, когато заради здравословни аргументи, открити с протокол на лекарска консултативна комисия, детето не може да стартира учебно заведение, само че не повече от шест месеца от започване на образователната година.

Заявлението може да бъде подадено в Държавно стопанско предприятие по сегашния им адрес по следните способи: персонално, като към заявката се ползва персонална карта за справка; посредством лицензиран пощенски оператор, като заявката следва да е в оригинал; посредством Системата за несъмнено електронно връчване с Персонален идентификационен код на Национален осигурителен институт или дипломиран електронен подпис; на електронен адрес: без електронен автограф.

Образци на заявки за разпределяне на тези помощи могат да бъдат получени на място в Държавно стопанско предприятие или изтеглени от формалната интернет страница на Агенцията за обществено подкрепяне, както и от уеб страницата на Системата за несъмнено електронно връчване.

Отпуснатата еднократна помощ предстои на връщане, в случай че детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение. Средствата се възвръщат, ако ученикът не продължи образованието си през втория образователен период до довеждане докрай на първи или осми клас, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение, или в случай че в границите на един месец е отсъствал повече от пет образователни часа без уважителни аргументи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР