Добрич. Във връзка с постъпили сигнали за мътна вода, подавана

...
Добрич. Във връзка с постъпили сигнали за мътна вода, подавана
Коментари Харесай

РЗИ - Добрич извършва проверки по сигнали за мътна вода в Добрич, к. к. Албена - горна зона и село Стожер

Добрич. Във връзка с постъпили сигнали за мътна вода, подавана във водопроводната мрежа на гр. Добрич, к. к. " Албена " - горна зона и село Стожер в резултат на неподходящи метеорологични условия - значителни превалявания от дъжд, Регионална здравна ревизия (РЗИ) - Добрич е подхванала пробонабиране на 20 юни 2021 година на общо 13 проби вода от пунктове при крана на потребителя. Това оповестиха от РЗИ . Пробите са оценени по физико-химични и микробиологични индикатори. Резултатите демонстрират, че 12 от пробите не дават отговор по физико-химични индикатори: цвят и мътност, а 11 проби не дават отговор по микробиологични индикатори на здравните условия (9 проби не дават отговор по индикаторите: Колиформи, Ешерихия коли, Ентерококи и Брой колонии (микробно число) при 22ºС; 1 проба не дава отговор по индикаторите: Колиформи, Ешерихия коли, Ентерококи; 1 проба не дава отговор по индикаторите: Колиформи, Ешерихия коли и Брой колонии (микробно число) при 22ºС). Само една проба вода, пробонабрана от пункт в зона на водоснабдяване Добрич-Запад, обхващаща региона след жп-гара юг и кв. Рилци в гр. Добрич, дава отговор на условията на Наредба №9/2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели.

При наново пробонабиране на 21 юни 2021 година на общо 15 проби от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич, к. к. " Албена " - горна зона и с. Стожер, са регистрирани отклонения в качеството на водата при 5 проби по индикаторите цвят и мътност – 3 проби от к. к. " Албена " - горна зона, 1 проба от гр. Добрич и 1 проба от с. Стожер. Констатирано е, че в обитаемото място заради повреда е спряно водоподаването.

Лицата, обитаващи зона на водоснабдяване Добрич-Запад (след жп-гарата юг и кв. " Рилци " в гр. Добрич) могат да употребяват водата от водопроводната мрежа без терзания.

Към днешна дата за популацията от останалите зони остава в действие рекомендацията да се употребява бутилирана вода от комерсиалната мрежа, водата от аварийните съдове да се преварява.

Микробиологичните резултати на взетите на 21 юни 2021 проби води ще бъдат оповестени в допълнение.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР