След като през последните 7-8 години стойностите на земеделската земя

...
След като през последните 7-8 години стойностите на земеделската земя
Коментари Харесай

Пандемията и сушата свалиха цените на земята и на рентата у нас

След като през последните 7-8 години стойностите на земеделската земя и на рентата от нея у нас непрестанно се покачваше, през предходната година за първи път те се смъкнаха надолу, демонстрират данните на Национален статистически институт.
В годината на пандемията междинната стойност на покупко-продажбите с ниви е 1042 лева за декар, до момента в който година по-рано бе достигнала 1053 лева, което е понижение с 1%. 7 години по-рано междинната стойност на покупко-продажбите с ниви беше 708 лева на декар. Това са цените без Данък добавена стойност и без платените нотариални такси. Стойността на ливадите, мерите и пасищата е намаляла с още повече - с 10.7%, през 2020 спрямо предната година, демонстрират данните. При записаните покупко-продажби с такива имоти 1 декар е коствал 268 против 300 лева в миналата 2019 година
Стойностите на земеделските земи не са идентични в цялата страна. В Добруджа да вземем за пример междинната цена през 2020 година е била 1470 лева на декар и на процедура се е повишила с 0.5% спрямо миналата година. За съпоставяне обаче в последните две-три години плодородните земи в Добруджа поскъпваха с доста повече.
Стойността на рентата като цяло се е намалила през 2020 година с 6.1% по отношение на година по-рано. Тя е била 46 при приблизително 49 лева През миналата година. При това в Североизточна България, където е Добруджа и където рентата кардинално е най-висока, понижението е с 21.7% по отношение на година по-рано, което съгласно Вълканов е директно обвързвано с по-ниските добиви. Най-големи проблеми със засушаването предходната година имаше точно в Добруджа. Със стойностите на рентата се е получило по този начин, че за първи път в Централна Северна България през 2020 година тя е била по-висока, в сравнение с в Североизточна България - 59 против 54 лева на декар.
Най-ниска е рентата от аграрни земи в Южния централен регион на страната, където е Тракийската равнина и Родопите - 32 лева от декар. Дори в Северозападна България тя е много по-висока - 51 лева от декар.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР