След година на дигитални излъчвания на спектакли, от 3 до

...
След година на дигитални излъчвания на спектакли, от 3 до
Коментари Харесай

„Световен театър в София“ започва на 3 юли

След година на цифрови предавания на спектакли, от 3 до 21 юли софийската театрална аудитория още веднъж има опцията да преживее среща онлайн с театрални и танцови представления от интернационалната сцена. В своето петнайсето издание показва особено поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания. Представленията ще се играят на сцените на спектакъл „ Българска войска “, Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “ и ДНК – Национален замък на културата.

Юбилейното издание на платформата се открива на 3 юли в спектакъл „ Българска войска “ със спектакъла „ Тартюф “ – една от последните постановки на режисьора Игор Вук Торбица (1987-2020). Съвременната преправка на класическата комедия на Молиер от XVII век открива облика на фамозния двуличен духовник Тартюф измежду харизматичните (и не толкова) демагози и манипулатори в актуалната политика и медии.

Програмата включва и прожекции в Дома на киното на филмирани постановки в границите на плана National Theatre Live, представящ на кино екран най-хубавото от английския спектакъл. Тази година феновете ще могат да видят филмовата звезда Джеймс Макавой на театрална сцена в спектакъла „ Сирано “ – истинска модерна интерпретация на пиесата от XIX век на Едмон Ростан, с доста рап, бийтбокс ритми и лирика.

Фестивалът предлага и заглавия от програмата на Stage Russia – прожекции на спектакъла „ Деца на слънцето “ от Максим Горки на режисьора Тимофей Кулябин и на документалния филм „ Станиславски. Страст за живот “, отдаден на съветския артист, сценичен режисьор и възпитател Константин Станиславски.


Всички спектакли и прожекции са с превод на български език.
Организатор на театралния празник е фондация „ Виа Фест “, с поддръжката на Столичната община, Министерството на културата, Гьоте-институт в България и Институт Сервантес в София.

Програмата на 15-ото издание на „ Световен спектакъл в София “ показа в „ Артефир “ театроведът доцент доктор Асен Терзиев.
Целия диалог можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР