След пет месеца на твърда линия в отношенията с Китай

...
Коментари Харесай

САЩ искат провеждането на срещи на високо равнище с Китай

След пет месеца на твърда линия в връзките с Китай американският президент Джо Байдън желае провеждането на срещи на високо ниво с представители на управляващите в Пекин. Екипи на Съединени американски щати и Китай разискват диалози сред американския държавен секретар Антъни Блинкен и китайския външен министър Уан И по време на срещата на Г-20 в Италия идната седмица, написа Financial Times. Вашингтон също по този начин упорства за аудиенция на заместител държавния секретар Уенди Шърман в Пекин през лятото. Обмисля се и телефонен диалог сред Байдън и китайския му сътрудник Си Цзинпин.

Експертът по Китай от German Marshall Fund Бони Глейсър разяснява, че при започване на мандата си Байдън се е фокусирал върху пандемията от ковид и заздравяването на съюзите на Съединени американски щати. " И в този момент те считат, че е пристигнало времето за ангажиране с Пекин, въпреки че евентуално няма да го нарекат по този начин, и за започване на разговор с китайците ", споделя Глейсър.
Среща Байдън - Си през октомври?
Решението за диалози с Китай идва след месеци на разисквания с американските съдружници, които доведоха твърда обща декларация по отношение на Пекин на скорошната среща на Г-7. Белият дом също по този начин обмисля дали да изпрати съветника по национална сигурност Джейк Съливан в Китай тази година, което би подготвило почвата за двустранна среща сред Байдън и Си през октомври.

Срещата сред американския държавен секретар и китайския външен министър би била първият контакт на високо ниво след диалозите на Блинкен и Съливан с техните китайски сътрудници в Аляска през март. Тогава Блинкен съобщи пред висши китайски представители по външната политика, че не е подготвен да пътува до Китай за продължавана на полемиките, макар че е получил покана.

Сега не е ясно дали Пекин ще се съгласи на желаните от Байдън срещи. Според американски източници Китай не е удостоверил, че ще предложения Шърман, което би било единствената аудиенция на високо ниво от страна на представител на администрацията на Байдън с изключение на специфичния представител по въпросите на климата Джон Кери, който посети Шанхай през април.
" За " и " срещу "
Евентуалните срещи ще доведат до рецензия от страна на поддръжниците на твърдата линия по отношение на Китай в Съединени американски щати, които до този миг бяха удовлетворени от позицията на Байдън. Този ход обаче ще бъде приветстван от американския бизнес, който изрази терзания от влошаващите се връзки сред двете страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР