Иван Андрусяк, един от най-популярните украински писатели за деца и

...
Иван Андрусяк, един от най-популярните украински писатели за деца и
Коментари Харесай

Книгата „28 дни от живота на Катерицата“ е забавно-смешната история на един тийнейджър



Иван Андрусяк, един от най-популярните украински писатели за деца и младежи, взе участие във фестивала " Пловдив чете ". неговата книга „ 28 дни от живота на Катерицата “ е забавно-смешната история на един младеж.

" Героят на тази книга се споделя Иван Бондарук, само че прякорът му е Бурндулрук - в превод - Катерица. Това е едно нормално момче със своите работи и проблеми, които имат децата освен в Украйна и България, само че и в целия свят. Историята му звучи прелестно и на български език в превод на Димитър Христов и от украинско се трансформира и в българско момче. В дните, които прекарах в България, имах опция да поддържам връзка с доста деца на срещи, на които представяхме книгата, както и с децата на другари . Българските деца също попадат в такива смешни истории, както и украинските. Надявам се, че българските читатели ще обикнат Бурундук. Докато поддържат връзка с децата в Столичната библиотека и на " Пловдив чете " разбрах, че тази книга има късмет тук ", сподели за БНР Иван Бондарук.

Иван Андрусяк има три деца:

" Всичко, което пиша, още в процеса на работа чета на моите деца, за мен е доста значимо какво мислят. Една от историите в книгата " 28 дни от живота на Катерицата ", откакто я прочетох на децата, се наложи съвсем напълно да бъде пренаписана, тъй че Бурундук да бъде общопризнат от читателите като техен връстник, а не като татко им в детството. Да, добавил съм нещичко и от детските ми години, само че повече ги има децата, такива, каквито са през днешния ден ".

Иван Андрусяк е роден в малко село в Карпатите.

" Всеки ден вървях на учебно заведение нагоре в планината 3 километра, постоянно самичък. Детството ми беше изпълнено с чудесна природа, израснах в атмосфера на мистиката на Карпатите, с историите за горски твари и митични същества. Сред тях е Чугайстер - положително дяволче, воин от карпатската митология. В един от разказите за Бурундук се появява дяволче като персонаж и това не е инцидентно. Всичко зависи от това по какъв начин общуваш с тях и по какъв начин се пазиш от тях, имам доста добър опит в това от детските ми години ".

Като млад бях сериозен и отегчителен стихотворец. Когато към този момент влязох в литературата, с другари създадохме кръга " Нова недъгавост ", искахме поезията да има по-дълбок смисъл.

" Максимално искахме да работим с украинския език, да използваме всички благоприятни условия на семантиката и лексиката. Тогава, в случай че някой ми беше споделил, че ще пиша за деца, щях да се разсмея, даже не бих помислил за това. Но от третия път, при раждането на третото ми дете, дораснах до това - да пиша литература за деца. Важно е да приказваш с децата за значимите неща, за това какво е положително и зло, да използваш звуковите и семантични благоприятни условия на езика, само че всичко това - играейки игра, по този начин, както може да бъде възприето от едно дете. Децата имат потребност от подобен диалог - хем на смешка, хем съществено . Обикновено положителните родители тъкмо по този начин поддържат връзка с децата си - съществено, само че и с малко комизъм, тъй че да има освен завършения, само че и прозрение в човешката природа ", сподели в предаването " Закуска на тревата " Андрусяк.

Той добави, че е дошъл в България от страна, в която от 5 години се води война с съветския агресор.

" За страдание децата не могат да бъдат настрана от това. Това е доста комплициран диалог - да приказваш с едно дете за войната. Ние, украинските писатели, не знаем по какъв начин да приказваме за това, търсим по какъв начин да създадем това по най-хубавия метод. В книгата за Бурундук има история, която ни насочва натам. Още се опитваме по какъв начин да приказваме с децата за всичко това, само че без да бъде травматично ".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР