Кредитирането в България се ускорява за трети пореден месец. През

...
Коментари Харесай

Кредитирането се ускорява през май

Кредитирането в България се форсира за трети следващ месец. През май общият размер на банковите заеми в страната нараства с 6.4% на годишна база до 62.5 милиарда лева при растеж от 6% месец по-рано. Това е и най-бързият ритъм на напредък от началото на пандемията, като равнищата към този момент наближават регистрираните 7-7.5% при започване на 2020 година

Междувременно неприятните и преструктурирани заеми се покачват на месечна база, само че с малко - към 27 млн. лева до общо 4.75 милиарда, демонстрират данните на Българската национална банка (БНБ) към края на май. Влошаването се дължи на фирмени и потребителски заеми, до момента в който неприятните ипотечни заеми спадат.
Малко повече неприятни заеми
Проблемните заеми в страната нарастват с 0.6% на месечна база, само че на годишна размерът понижава с 10.6%, или 565 млн. лева Така към края на май делът на неприятните и преструктурирани заеми в страната е 7.6% от всички.

На месечна база утежняване е очевидно при фирмените заеми, където неприятните заеми нарастват с 18.5 млн. лева, или 0.6%, до общо малко над 2.9 милиарда лева, демонстрира статистиката на Българска народна банка. Така делът на неприятните заеми измежду всички заеми, отпуснати на компании, леко се покачва до 11.93% (без да се регистрира овърдрафтът). На годишна база пък неприятните фирмени заеми понижават с 671 млн. лева, или 18.6%.

Ръст на проблематичните заеми е забележим и при потребителските заеми, само че и тук утежняването е едва - с едвам 0.9% до общо 1.19 милиарда лева към края на май. Делът на неприятните заеми в този сегмент е 9.59%. На годишна база обаче растежът на проблематичните заеми е много по-значителен - покачването е с близо 18%, или 180.5 млн. лева, демонстрира статистиката на централната банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР