Лондон. Русия твърди, че военноморските й кораби са изстреляли днес

...
Лондон. Русия твърди, че военноморските й кораби са изстреляли днес
Коментари Харесай

The Times: Великобритания представи своята версия за случилото се край Крим

Лондон. Русия твърди, че военноморските й кораби са изстреляли през днешния ден предупредителни изстрели към английски боен транспортен съд в Черно море, до момента в който бойни самолети са хвърляли бомби, с цел да го принудят да напусне териториалните води на страната, написа английският вестник The Times .

Руското министерство на защитата съобщи, че английският унищожител „ Дифендър “ е навлязъл съвсем две благи в съветските териториални води, когато е бил предизвестен да се върне назад. В него се споделя, че екипажът на кораба не е дал отговор и съветски граничен патрулен транспортен съд е разкрил сигнален огън.

Малко по-късно аероплан Су-24 е хвърлил четири високоексплозивни осколочни бомби покрай кораба, след което той е напуснал съветски води, заяви Министерството. Няма данни за потърпевши

Източници от Министерството на защитата (МО) на Англия оповестиха, че по време на случая съветски и английски сили са провеждали учения в еднакъв регион на Черно море. Обединеното кралство е предизвестило Москва, че там ще се организират учения, споделиха те.

В изказване в в „ Туитър “ английското МО отхвърли съветските известия. „ Смятаме, че руснаците са провеждали учения със стрелби в Черно море и са дали на морската общественост авансово предизвестие за тяхната активност “, се споделя в обява в формалната емисия на МО.

„ Не е имало изстрели ориентирани към английския транспортен съд „ Дифендър “ и ние не признаваме изказванието, че по неговия курс са били хвърлени бомби. “

Марк Галеоти, английски специалист по Русия, предходната седмица дефинира задачата на „ Дифендър “ в Черно море като " жест на неподчинение " към Москва и " взаимност " с Украйна.

Москва съобщи, че е извикала английския аташе по защитата в посолството на Англия поради случая. Юрий Швиткин, заместник-ръководител на Комисията по защита на съветския парламент, упрекна Англия в „ неприемлива експанзия “. Той предизвести, че в бъдеще Русия няма да се колебае да употребява мощ за отбрана на своите граници.

Британският боен транспортен съд „ Дифендър “ - миноносец вид 45 - е част от английската ударна група, съпътстваща самолетоносач, която сега се насочва към индо-тихоокеанския район. По-рано този месец обаче беше оповестено, че той краткотрайно ще се откъсне от групата, с цел да извърши „ личния си набор от задачи “ в Черно море.

Инцидентът се случи няколко часа откакто Валери Герасимов, шеф на генералния щаб на съветската армиоя, предизвести Англия и Съединени американски щати против " провокативното " наличие на техните военни кораби покрай съветските граници.

Той сподели, че Москва е прогонила още един английски боен транспортен съд – корабът „ Даргън “, от съветските териториални води през октомври, обвинявайки разрушителя, въоръжен с управляеми ракети в нарушение на интернационалното право, плавайки във води край Крим. Кремъл анексира Крим от Украйна през 2014 година

Службата за сигурност на ФСБ съобщи предишния месец, че Русия е прогонила английския транспортен съд от съветските води, откакто е пренебрегнал предизвестията да се отдръпна. Англия не признава претенцията на Русия за суверенитет над Крим.

Британското държавно управление съобщи, че е „ изрично погрешно “, че корабът „ Драгън “, който пътува през Черно море от Украйна до Грузия, е бил пропъден от съветските сили. То също по този начин отхвърли, че е в нарушаване на морските закони за свободно прекосяване, които разрешават на плавателни съдове, в това число военни кораби, да поемат по най-краткия маршрут сред две пристанища, стига да имат мирни планове.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР