Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра за ръководител на

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра за ръководител на
Коментари Харесай

Избраха Валентина Маджарова за ръководител на Спецпрокуратурата

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет избра за началник на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, която от средата на предходната година изпълняваше краткотрайно длъжността. Изслушването си Маджарова стартира с послание към прокурорите и следователите от Спецпрокуратурата. Тя уточни, че те се подчиняват единствено и само на закона.
"Благодаря ви за смелостта и стоицизма, които неизбежно проявявате последните дни. Времената са сложни за всички, а за нас са изключително сложни ", обърна се Маджарова към сътрудниците си.
По думите й резултатите в битката с корупцията по високите етажи на властта "не са на това равнище, на което и на нас самите ни се желае ". Маджарова означи, че успеваемостта зависи от нетърпимостта на обществото към корупцията, която съгласно нея е към този момент неоспорим факт, и от работата на КПКОНПИ, структурите на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, АДФИ и други контролни органи.
Маджарова сподели още, че пандемията е рефлектирала на работата на Спецпрокуратурата. Като добави, че огромна част от оправдателните присъди, постановени от Спецсъда, са по импортирани актове от други прокуратури.
Като проблем в Спецпрокуратурата Маджарова уточни огромния брой досъдебни производства, чието решение всъщност е забавено от прокурорите. Тя означи, че е въвела мярка, с която това да се промени, като от 147 те са намалели на половина. Други проблеми, съгласно нея, са върнатите каузи и оправдателните присъди.
Валентина Маджарова изнесе статистика за 2020 година по отношение на корупционните закононарушения. Тя уточни, че следените досъдебни производства свързани с корупция са били общо 274, като 86 от тях са формирани през предходната година. Приключени са 73 от тези досъдебни производства, а през 2019 година те са били 39. Решените следствия са 92, което е 56 на 100 повече от 2019 година От тях в съда са били импортирани 17 прокурорски акта за 56 лица. Осъдени са петима души, при един за 2019 година Постановени са две условни присъди и три, които са пробация. От 13 досъдебни производства за истински корупционни закононарушения са импортирани седем в съда за 31 лица.
През 2020 година са следени общо 205 досъдебни производства за претъпление от длъжностни лица с евентуален корупционен претекст, като през 2019 година те са били 160. По думите на Маджарова тази статистика не приказва за несправяне с корупцията по високите етажи, а е добра основа и старт за завършване на сполучливи следствия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР