На 23 юни от 19 часа в камерната зала България

...
На 23 юни от 19 часа в камерната зала България
Коментари Харесай

Сузана Клинчарова представя ключовия репертоар за арфа

На 23 юни от 19 часа в камерната зала " България " проф. Сузана Клинчарова и нейните ученици ще отпразнуват 10 години от началото на майсторските класове по арфа, проведени от Нов български университет в София.

Събитието е в границите на 52-рия интернационален фестивал " Софийски музикални седмици " и ще показа най-новия албум в сбирката на известната българска арфистка, наименуван " Keystones for the Harp ".

 По думите на Сузана Клинчарова, това са пиеси, които попадат в главния репертоар на арфистите, изключително на тези, решили да вземат участие в влиятелни състезания. Авторите, които са включени в новия компактдиск, са Нино Рота, Паул Хиндемит, Бенджамин Бритън, Пиерик Хоуди, Хауърд Салседо. Творбите им за арфа са основани сред 1930 и 1970 година

" Човек, когато се допре до този репертоар, той го развива цялостен живот. Тоналният жанр на ХХ век носи във себе си към момента тази прохлада, което е доста добре показано в тези пиеси.

Типично за тези пиеси е, че композиторите (с изключение на Карлос Салседо) не са арфисти. Композирането за арфа е нещо доста мъчно, заради механиката на инструмента и заради опциите за модулация. И по тази причина тези доста огромни композитори на ХХ в. са работили в тясно съдействие с едни от най-големите арфисти на века. " - показа в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " изпълнителката.

Цялото изявление със Сузана Клинчарова и още забавни детайлности за новия й албум чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР