Помилваните каталунски сепаратисти, които излежаваха дълги затворнически присъди за ролята

...
Помилваните каталунски сепаратисти, които излежаваха дълги затворнически присъди за ролята
Коментари Харесай

Помилваните каталунски сепаратисти излязоха от затвора

Помилваните каталунски сепаратисти, които излежаваха дълги затворнически присъди за ролята си в несполучливия опит за оповестяване на самостоятелност през 2017 година, бяха освободени от пандиза през днешния ден.

Точно в 12 часа някогашният ръководител на Каталунския парламент Карме Форкадел първа напусна пандиза Вад-Рас и бе посрещната с овации и обятия от сегашният ръководител на Народното събрание Лора Борас, съобщи БНР.

След нея от 5-те пандиза, в които излежаваха присъдите си, бяха освободени и останалите 8 политици, взели участие в извършения, само че разгласен за противозаконен, референдум за самостоятелност на Каталуния през 2017 година.

Те бяха посрещнати от министри в районното държавно управление и депутати в локалния парламент като герои, жертвали персоналния си живот и този на фамилиите си в името на самостоятелна Каталуния.

Бившият министър председател на Каталуния Ким Тора, който беше отхвърлен от поста си, написа в Туитър, че " задачата към този момент е да освободят Каталуния от пандиза на Испания " .



Въпреки терзанията на членовете на правосъдната власт по отношение на помилванията Върховният съд нямаше причини, с които да откаже и издаде заповед пандизчиите да бъдат освободени след Кралския декрет според член 62-ри от Конституцията.

Премиерът Педро Санчес, който се яви в Парламента, с цел да отбрани решението на държавното управление, сподели, че те са " основни хора " за " възобновяване и нормализиране на връзките сред Испания и Каталуния ".

Според него излежаването на цялата присъда би затруднило решението на " най-големия политически проблем " в страната. Това провокира бурна реакция от страна на опозицията, а водачът на консервативната Народна партия Пабло Казадо изиска оставката на Санчес, защото е " продал на търг " Испания и е нарушил " клетвата си да пази националното единение и тъждество на всички испанци ".

Независимите от своя страна считат за незадоволителна стъпка помилванията и желаят цялостна прошка както на пандизчиите, по този начин и на избягалите от правораздаването, визирайки Карлес Пучдемон.

 Жорди Куиксарт прави знака за победа, откакто напусна пандиза на Леледон в Сант Жоан де Виларарада, покрай Барселона
Жорди Куиксарт прави знака за победа, откакто напусна пандиза на Леледон в Сант Жоан де Виларарада, покрай Барселона
Снимка: AP/БТА

" Няма да има прошка, няма да има самоопределяне. Ще има разговор и политика ", отвърна министърът на териториалната политика Микел Ицета, а министърът на правораздаването Хуан Карлос Кампо насърчи някогашния министър председател на Каталуния Пучдемон да се върне от Белгия в Испания, с цел да бъде съден.

" Приканвам го да се върне (в Испания), с цел да се изправи пред съда ", сподели шефът на ведомството пред радио " Кадена СЕР ". " Помилванията въобще няма да го обиден ", добави той.

Пучдемон оглавяваше каталунското държавно управление сега на противозаконния плебисцит, а скоро по-късно избяга в Белгия. На изборите за Европарламент през 2019 година Пучдемон съумя да получи депутатско кресло, само че Мадрид насочи молба към Европарламента да замрази имунитета му. В Испания е издадена заповед за арест на Пучдемон; правосъдните управляващи на кралството упорстват да бъде екстрадиран поради обвинявания в подстрекаване към протест и злоупотреби.

 Мъж слага рисунки на каталонските сепаратистки водачи, затворени за безредици пред пандиза в Сант Джоан де Виларарада, покрай Барселона
Мъж слага рисунки на каталонските сепаратистки водачи, затворени за безредици пред пандиза в Сант Джоан де Виларарада, покрай Барселона
Снимка: AP/БТА

Доколко помилването ще промени обстановката?


" Трудно ще забравим това, господин Санчес ", написа испанският в. " Мундо " в публицистична публикация във връзка решението на държавно управление на премиера Педро Санчес за опрощение на каталунски сепаратистки водачи, пратени в пандиза поради ролята им в организирането на приетия за противозаконен референдум за самостоятелност на региона през 2017 година.

" Аргументите на министъра на правораздаването (Хуан Карлос) Кампо са смущаващи. Откога от правораздаването се желае да държи сметка за политическата полза на нарушителя? ", пита изданието.

Испанците няма да не помнят това решение . Със сигурност Санчес би предпочел да го не помнят още през днешния ден, когато се чака да бъдат утвърдени понижение на Данък добавена стойност за електричество и преустановяване на наложителното носене на маски на открити пространства. " Сякаш няколко незначителни ограничения биха могли да засенчат капитулацията на държавното управление пред тази комбинация от изнудване и превземане на жертви ", написа в. " Мундо ".

Правителството се концентрира върху постигането на прогрес в разговора с Каталуния, отбелязва испанският в. " Паис ", като прибавя, че управляващите в Барселона упорстват диалозите да се съсредоточат върху разглеждането на въпроса със самоопределението и даването на прошка.

Сцената с напускащите пандиза водачи на каталунското придвижване за самостоятелност е единствено една стъпка. Изцеляването на раните от политическия спор в Каталуния ще изисква доста договаряния , с които държавното управление е готово да се заеме неотложно, като в същото време признава, че няма гаранции за триумф. В същото време то декларира, че няма друга опция, с изключение на да опита. Поради тази причина министър председателят Педро Санчес към този момент търси дата за първата си публична среща с водача на каталунското районно държавно управление Пере Арагонес, която би трябвало да бъде последвана от съвещание на форума за разговор за Каталуния.

Четири години след мимолетния опит на Каталуния да разгласи самостоятелност, социалистическият министър председател на Испания играе ролята на примирител. Девет сепаратистки водачи ще излязат от пандиза, въпреки че няма да могат да заемат изборни длъжности, отбелязва френският в. " Монд ".

 Педро Санчес
Педро Санчес
Снимка: AP/БТА

Това е може би най-трудното решение, което Педро Санчес е взел от встъпването си в служба в Испания през 2018 година. Освен това то е и най-смелото и най-необходимото.

Санчес го взе на фона на извънредно под напрежение политически климат и изострен публичен спор - от една страна, десните и крайнодесните, които афишират това решение за " изменничество " и са решени да подхващат правни дейности, а от друга - каталунските сепаратисти го подлагат на критика като " пропагандно " и желаят прошка и самоопределяне. Въпреки това социалистическият испански министър председател не се отклони от определения курс, целящ да постави завършек на различията с непокорния район, акцентира френското издание. Изправен пред голям брой рецензии, той отбрани решението си, като се базира на публичния интерес и нуждата от възобновяване на хармонията сред каталунците и останалата част от Испания.

Рискованото решение на Санчес е най-хубавият късмет за усмиряване на спора в Каталуния от едно десетилетие насам, написа " Файненшъл таймс ".

Изданието се базира на анализатори, съгласно които това дава рядко срещана опция за реализиране на прогрес по най-големия неуреден проблем на Испания. Както националното, по този начин и районното държавно управление сега са ръководени от партии, които дават обещание да се стремят към разговор, а не към борба, отбелязва Ориол Бартомеус, специалист по политика от Автономния университет на Барселона. Но силите, които се опълчват на разговора, имат огромно въздействие, предизвестява той.

Предвид съпротивата против това решение, не е ясно до каква степен помилването ще промени обстановката , написа в. " Вашингтон пост ", като напомня, че някогашният каталунски водач Карлес Пучдемон към този момент съобщи в Туитър, че дейностите на държавното управление в Мадрид са закъснели. " Нека никой не споделя, че политическият проблем е решен с помилванията ", акцентира той.

 Снимка: AP/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР