Договорите с Китайската национална фармацевтична корпорация за доставката на респиратори,

...
Коментари Харесай

Договорите за китайските маски и респиратори, купени от Борисов, отиват в прокуратурата

Договорите с Китайската национална фармацевтична корпорация за доставката на респиратори, маски и медикаменти при започване на епидемията се оказват неизгодни и подписани при противоречиви условия, без гаранции и неустойки, а предходното ръководство на Министерството на здравеопазването е харчило публични средства за тях по неприемлив метод и резултатите от инспекцията ще бъдат дадени на прокуратурата. Това е съобщил за Mediapool заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров.

На 27 март 2020 година държавната осведомителна работа оповестява, че България ще купи от Китай защитни маски и респиратори за близо 3 млн. евро, или към 6 млн. лв., и че договорката е била контрактувана персонално от някогашния министър председател Бойко Борисов и членове на кабинета във видеоконферентна връзка с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. Доставките бяха платени със средства от оперативна стратегия " Региони в напредък ".

През май по обява на " Биволъ " стана ясно, че поръчаните на 30 март 1 млн. маски, предопределени за отбрана на медиците, на обща стойност 1.670 млн. евро не са медицински и успеваемостта им за пречистване на ковид едвам към 34%, до момента в който здравният министър Кирил Ананиев е показал в проектодоговора, че са с 95% пречистване.

Тогава от министерството оповестиха пред " Капитал ", че маските са единствено защитни и няма да бъдат разпределяни за медиците, а настрана от това са контрактувани други маски, само че отново от същата компания и същия вид.
Златните маски и респиратори
Според заместител здравния министър, представен от Mediapool, цената на една маска излиза 1.2 евро, или към 2.40 лв., а на един респираторен уред - 30 000 евро, или към 60 000 лв.. Петров изяснява, че договорът е подписан в нарушаване на настоящите правила, без съгласувателна процедура и без да е ясно кой е изготвил договорите, в които липсват клаузи за неустойки.

" Има период за доставка от 20 дни, който не е спазен и маските се влачат до юни месец, а респираторите до септември, само че тъй като няма никакви планувани неустойки, българската страна не може да претендира за такива ", изяснява Петров. Освен това респираторите са неокомплектовани, в контракта няма оторизирана компания, която да ги конфигурира и да образова личния състав за работа с тях. Впоследствие се подписва спомагателен контракт с българска компания, която да ги разнесе по лечебните заведения, да ги инсталира и да образова личния състав, което в допълнение подвига цената на оборудването. За съпоставяне - купени на по-късен стадий респиратори са двойно и тройно по-евтини и освен това монтажът и образованието на медицинския личен състав са включени в цената, споделя Петров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР