Младите етнографи при Хасковския младежки център и танцьорите на ансамбъл

...
Младите етнографи при Хасковския младежки център и танцьорите на ансамбъл
Коментари Харесай

Еньовденски обичаи оживяха отново в село Войводово

Младите етнографи при Хасковския юношески център и танцьорите на отбор " Южняче " гостуваха на село Войводово, с цел да покажат обичайни за района на Тракия и Родопите Еньовденски традиции, осведоми Българска телеграфна агенция.

В църковния двор на храма " Света Петка " те показаха " Мълчана вода ", " Еньова буля " - национален момински бит и други.

Еньовден е празник, обвързван със слънцето, водата и билките, пъстър с гадания, предсказания и разнообразни вълшебен дейности.

В националната визия от Еньовден стартира далечното начало на зимата " Еньо си намята кожуха и потегля за сняг ". Денят понижава и годината клони към зима. Хората са вярвали, че в нощта против празника водата придобива особена магическа мощ, тъй като слънцето се къпе в нея. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа мощ. Затова млади и остарели са се търкаляли в росните поляни за здраве.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Свързваме Еньовден с вярата в магическата мощ на билките. Берат се рано заран, на изгрев слънце, тъй като по това време те са най-лековити. Набраните билки би трябвало да са " 77 и половина " - за всички заболявания и за " заболяването без име ". От набраните билки дамите правели еньовски китки и венци, които окачвали на разнообразни места в къщата и през годината са ги употребили за прикаждане или къпане на заболели, за предотвратяване от магия.

Интересен бит е " Еньова буля ", прочут в редица ямболски села. Срещу Еньовден всички моми се събират в една " честита " къща (мъжът и дамата да са с първи брак и всичките им деца да са живи и здрави). Тук се донася " мълчана вода " в бял бакър и в нея всички пускат китките си с привързани на тях пръстени. Водата се оставя да нощува на керемидите или в градината до трендафила, с цел да " види звездите ".

 Снимка: Българска телеграфна агенция

На заранта момите се събират още веднъж, кичат като младоженка момиченце до 7-годишна възраст от " честита " къща. Обличат го в дълга риза, покриват лицето му с алено покривало. На главата е със сребърна пара и венец от цветя, а на кръста - със сребърен колан. Едно от девойките взема Еньовата буля на рамо и всички потеглят вкупом да обикалят селото и пеят.

Вижте всички фотоси ТУК>>>
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР