Петър Жабов е роден на 7 декември 1973 година в

...
Петър Жабов е роден на 7 декември 1973 година в
Коментари Харесай

Петър Жабов: Искам да виждам повече българи в ЦСКА

Петър Жабов е роден на 7 декември 1973 година в Бургас. Започва кариерата си в Черноморец, а през есента на 1995 година минава в ЦСКА. Изкарва три сезона на " Армията ", като бе част от състава, спечелил златен дубъл през 1997 година под управлението на Георги Василев-Гочето. Жабов записа 85 мача и 25 гола за алените в елита. През 1998 година е продаден на италианския Козенца за 800 000 $. Впоследствие Жабов остана дълго време на Ботуша - игра за Лукезе, Чезена, Пистойезе, Таранто, Нардо, Леко и други. Днес живее в Приморско, където е треньор на деца и ръководи фамилен хотел. Жабов бе общителен да отговори на въпросите на " Тема Спорт ".

Г-н Жабов, упражнявате деца, имате фамилен хотел, остава ли ви време да следите българския футбол?

- Да, ангажиран съм, тъй като в този момент организирахме три детски шампионата, настрана се стягаме и за летния сезон, само че, несъмнено, като човек, който обича ЦСКА, не спирам да проследявам протичащото се с клуба. Щастлив съм, че след дълга пауза, тъй като 5 години са доста време за този клуб, най-накрая бе извоюван трофей. За мен най-позитивно обаче беше представянето против Рома в груповата фаза на Лига Европа. Тогава приказвах с мои другари от Италия и те бяха очаровани от тима. Говориха единствено със суперлативи за нас.

Доколко сполучлив бе миналият сезон за ЦСКА?

- Донякъде бе сполучлив, само че въпреки всичко би трябвало да кажа, че доста бих желал да виждам повече неизменност в тима. Представянето бе на приливи и отливи. Много хубаво бе, че се записаха мощни резултати в евротурнирите и бе извоювана купата, само че имаше спадове в избрани мачове и това костваше купата.

Вие сте част от тима, донесъл последния дубъл на " Българска войска "...

- Това са прелестни времена за мен и най-хубавите ми мемоари. Тогава всичко вървеше и всички бяха щастливи - управление, ние, футболистите, треньорите, почитателите. Пожелавам си напълно скоро да се изживее още веднъж тази наслада. Смятам, че силите в шампионата към този момент са съвсем изравнени. Не знам дали Лудогорец направи крачка обратно, или другите направиха крачка напред, само че наближава време разградчани да бъдат свалени от върха и нека тъкмо ЦСКА го стори.

Като някогашен централен нападател по какъв начин бихте оценили Кайседо и Чарлс?

- Не искам да давам оценки, не е редно. Като цяло желая да виждам повече българи в ЦСКА. Тогава ще бъде доста по-добре и за последователите, за които ще е доста по-лесно да намерят своя любим. Вярвам, че има български футболисти, които, в случай че получат същински късмет, ще съумеят. Но тук не става въпрос за 1-2 мача, в които тези състезатели да влизат за по 10 минути. Треньорът би трябвало да има волята да им даде доста повече благоприятни условия, а шефовете би трябвало да имат търпението да изчакат наставникът да построи този футболист.

Синът ви Павел е част от академията на ЦСКА, имате ли наблюдения върху школата?

- Да, той играе при 17-годишните и към този момент се оправя добре. Смятам, че в школата има страхотни деца. Не желая да изброявам имена, само че един Георги Чорбаджийски (бел. авт. - брат на Божидар Чорбаджийски), Росен Маринов, който също е централен бранител, имат голям капацитет. ЦСКА имаше три тима на край за Купата на България. Тези деца би трябвало да знаят, че ще получат късмет в първия тим. А по какъв начин да знаят, когато виждат единствено чужденци там. Ето, последният образец е Валентин Антов - получи късмет, постоя 2-3 години, беше налаган и в последна сметка съумя. Хубавото е, че шефовете влагат доста в школата, само че казусът е, че от доста гении в един миг ги губим. Това е повсеместен проблем на футбола ни. В последните 5 години ЦСКА смени 14 треньори. Вярвате ли, че Любо Пенев ще успее? - Това текучество не е добре. Тук още веднъж опираме на постоянството и търпението. Дано Любо получи нужното време да наложи концепциите си и да надгради. Не може да се сменят треньори през няколко месеца, както и не може на всеки трансферен прозорец да се взимат 10 нови футболисти. Така няма по какъв начин да се получи.

Как ще коментирате жребия за евротурнирите?

- Името на възможния противник не е познато у нас, само че това е нож с две остриета. Виждаме, че всички вървят нагоре. Вече тимове от Люксембург и Лихтенщайн са подготвени на подвизи в Европа. Така че би трябвало оптималната централизация, тъй като, в случай че отпаднеш от незнаен съперник, е още по-лошо.
 Пламен Марков: Трябва да сме слепи, с цел да не виждаме, че се нуждаем от смяна във футбола ни
Пламен Марков: Трябва да сме слепи, с цел да не виждаме, че се нуждаем от смяна във футбола ни

Аз поздравявам концепцията на Бербатов и неговия екип, разяснява Марков
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР