Регионалното министерство се очаква да издаде виза за проектиране и

...
Регионалното министерство се очаква да издаде виза за проектиране и
Коментари Харесай

МРРБ издава до дни виза за проектиране и строителство на нова детска болница

Регионалното министерство се чака да издаде виза за планиране и строителство на нова детска болница в София след митинг пред Министерския съвет против желанието за създаване на Националната педиатрична болница на мястото на изоставения от години градеж в двора на Медицинска академия, заяви районният министър Виолета Комитова.

След среща с протестиращите от самодейността " За нова детска болница " тя посочи, че визата за планиране и строителство на новата болница ще бъде за терена, където в този момент се намира стартирания в предишното градеж, очакван за задачата.

Днешният митинг бе проведен поради извършената през вчерашния ден среща в Министерството на районното развиване и благоустройството със страните, участващи в осъществяването на плана за създаване на болничното заведение. На нея бе признато вложителят - Министерство на здравеопазването - да внесе ново стимулирано предложение за изменение на подробния организационен проект, което да подхожда както на съответните капиталови планове, по този начин и на параметрите на застрояване, планувани в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

Според протестиращите обаче това е контракт за дотъкмяване на изоставения градеж. В поддръжка на идеята си от началото на юни те събират и подписка.



Д-р Бояна Петкова, която е измежду уредниците на митинга, вижда опит за пробутване на остарелия проект и основаването на нова болница върху остарели основи:

„ Тази постройка по остарелия план просто не е годна за задачите на актуалната медицина сега - тя е проектирана преди повече от 40 години и в действителност не може да бъде пригодена с тези параметри да извършва потребностите на медицината и на децата сега ".

В митинга се включиха голям брой родители с деца. Пред БНР споделиха:

„ Случва ми се да виждам деца прехвърляни от поделение в друго поделение от над три разнообразни лечебни заведения в границите на две седмици, тъй като няма една единна детска болница, където детето да бъде обслужено - прегледано и лекувано, както би трябвало ".

„ Новата детска болница да е на ново място с нова конструкция " ;

„ Един скелет на постройка, който е остарял, в това число морално стар, само че също така рисков, противозаконен и неспособен "

В предаването " Преди всички " доктор Бояна Петкова съобщи, че ще упорстват за нов план за детската болница.

" Ако не бъдем включени в диалозите и срещите за бъдещата детска болница, ще предприемем по-мащабни митинги през идната седмица ", съобщи доктор Петкова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР