Бургас. Приемам решението на министъра на околната среда и водите

...
Бургас. Приемам решението на министъра на околната среда и водите
Коментари Харесай

Детелина Иванова: Приемам решението на министъра на околната среда и водите за уволнението ми, но считам и че е бил подведен

Бургас. Приемам решението на министъра на околната среда и водите за уволнението ми, само че смятам и че е бил измамен. Това сподели пред публицисти някогашният шеф на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . Вчера служебният министър на околната среда и водите Асен Личев съобщи на конференция, че уволнява Детелина Иванова от длъжността с претекста, че тя е отменила възбраната за всякакво строителство на предпазените дюни в местността „ Каваците “.

„ Вчера министърът на околната среда и водите Асен Личев ме освободи от поста на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас като негодна да ръководя условията за запазване на околната среда и водите. Министърът има пълномощията да назначава и освобождава шефовете на районните структури и това е изцяло обикновено - одобрявам неговото решение, само че методът, по който бях квалифицирана, бе афектиран за мен поради професионалния ми път, който датира от повече от 20 години в Регионална инспекция за опазване на околната среда – от специалист, през шеф отдел, до шеф на инспекцията. Като претекстове за освобождението ми министърът посочи една заповед, която е подписана от някогашния министър – Емил Димитров, по отношение на изменение на режима на естествена забележителност в околност „ Каваците “. Твърдението е, че тази заповед е основана, с цел да узакони нелегално строителство, което се намира в предпазената територия. Министър Личев евентуално е измамен, с цел да вземе това решение, защото заповедта за изменение е също толкоз рестриктивна, както и миналата заповед от 1984-а год. и в годините е потвърдила, че не може дейно да бъде приложена. Предложението за изменение на режима на предпазената територия е направено от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас по времето, когато аз съм шеф. тази смяна в заповедта е обсъждана дълго време, предходна е през съответната процедура по Закона за предпазените територии и е подписана от Министъра на околната среда и водите “, уточни Детелина Иванов.

По думите ѝ тази заповед е била погрешно прочетена във вчерашния ден, като като се изключи че не разрешава строителство, тя не разрешава и слагането на преместваеми обекти. „ Това досега го нямаше, като се прави изключение единствено за територията на някогашните къмпинги – „ Смокиня “ и „ Веселие “, които попадат в рамките на предпазената територия и за наложителните действия по обслужване на морските плажове. Обръщам внимание, че заповедта изрично слага изискване за координиране на тези действия с Регионална инспекция за опазване на околната среда и има възбрана за територия, в която има обекти на отбрана, каквито са пясъчните дюни. Изключенията са единствено и само за територия, в която няма открити пясъчни дюни. Категорично тази заповед е използвана и задоволителна за използване на ефикасен надзор върху всички действия в границите на предпазената територия. Министър Личев не пожела персонално да се срещне с мен. Той не е чул моите причини и претекстове да направя това предложение, по тази причина считам, че той някъде е измамен за това “, разясни Детелина Иванова.
„ Аз съм работила дълго време в Регионална инспекция за опазване на околната среда професионално и отговорно, прилагайки законите в полза на запазване на околната среда и водите, постоянно законосъобразно. Хората в професионалната среда ме познават задоволително добре, поддържаха ме и споделиха, че и отсега нататък желаят да работят с мен, без значение на каква позиция съм. Пожелавам на министър Личев здраве и да продължи да прави положителни каузи за България “, сподели още Детелина Иванова.

Тя уточни, че предходната ѝ служба на шеф отдел е вакантна, при положение, че желае да я заеме още веднъж, само че добави, че през днешния ден ще подава своя отвод да се възползва от това си право.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР