На историята и паметта, която определя настоящето и бъдещето ни,

...
На историята и паметта, която определя настоящето и бъдещето ни,
Коментари Харесай

Дискусията “Времето на бившите хора” в търсене на логиката от близкото ни минало

На историята и паметта, която дефинира сегашното и бъдещето ни, ще бъде отдадена полемиката “Времето на някогашните хора ” . Събитието ще се организира на 30 юни от 19.00 на ул. “Лавеле ” 11. Организатор на полемиката е Фондация “Форграунд ” и Народно читалище " Читалище.то ".

Бившите хора е термин от тоталитарното минало на страната ни , който дефинира интелигенцията на България.  В началото на режима българската интелигенция е била безусловно отречена и в следствие не се е давал късмет на хора от тази каста, като предпочитани са ставали качества, които не водят страната до триумф. 

“Времето на някогашните хора е квалификацията, която нас най-силно ни впечатли, когато започнахме изследването за близкото минало на България. Нямаше по какъв начин да останем безразлични, тъй като не намираме пояснение по какъв начин изобщо може да се даде такова определение ”, споделя Мариана Младенова , която е представител на уредниците на това събитие. 

Дискусията е опит да бъде открито разумно пояснение или някаква разумност в събитията, които са се случвали в близкото ни минало.

С тази полемика се слага началото на поредност от събития, които ще се случват освен в България . Те към този момент текат в пет европейски страни. Основният фокус е да бъде прегледана човешката природа и качества, които са съответни на този режим и по какъв метод въобще довеждат до основаването му, обяснява  Мариана Младенова .

Темата, съгласно нея е настояща, тъй като паметта за предишното дава по-добро схващане за процесите , които се случват и за какво светът в даден миг наподобява по избран метод.

Повече по тематиката чуйте в диалога на Гергана Пейкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР