„Децата на XX век е инициатива, която представи пред асеновградчани

...
„Децата на XX век е инициатива, която представи пред асеновградчани
Коментари Харесай

Детски играчки от XX в. показа Историческият музей в Асеновг...

„ Децата на XX век " е самодейност, която показа пред асеновградчани и гостите на града забавни обстоятелства от детството на малчуганите в предишното. Показани бяха детски играчки, непознати и към този момент несрещани в съвремието. В началото на XX век децата много постоянно сами са изработвали своите движимости за игри. Масово детските играчки стават налични едвам в интервала след 50-те – 60-те години. Тогава те към този момент стартират да се създават фабрично и от евтини материали. До 90-те години малчуганите не престават да вършат собственоръчно свои измислени играчки от подръчни материали, като по този метод те развиват творчеството и въображението си.

Детските игри също са огромна и значима част от детството. Те служат, както за създаване на детето като персона, само че и за неговата социализация в обществото. Благодарение на детските игри се открояват и лидерските качества на най-малките. Такава игра, да вземем за пример, е позната на всички от по-възрастното потомство - челик. Тя се е играла в цяла България, като на разнообразни места разпоредбите са варирали, само че основата е била една и съща, изясняват основателите на концепцията от Исторически музей - Асеновград.



Фокусът на игра от децата за времето от началото до края на XX век не се трансформира. Инициативата насочва вниманието и към учебното заведение, защото то е неизменима част от израстването. В началото на века образованието не е било по този начин всеобщо публикувано и надлежно децата са стигали до IV поделение, и то основно момчетата. С течение на годините образованието става по-общодостъпно и учениците получават по-висока просветителна степен. В интервала на социализма учебното заведение има и друга функционалност - то е трябвало да построи новия социалистически човек. Започват да се провеждат разнообразни кръжоци. Създават се детски организации, които имат за цел да включат децата в техните действия, като по този метод да остане и повече свободно време за самите родители. Училището и през днешния ден е неотменима част от детството - посредством него децата откриват време за игри в междучасията.



Какви играчки от XX век бяха събрани и показани за самодейността на Исторически музей - Асеновград, може да видите в фотосите по-долу.



Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР