Б азираното в Тирана електронно издание Albanian Post коментира решението

...
Б азираното в Тирана електронно издание Albanian Post коментира решението
Коментари Харесай

Албания: България държи в ръцете си съдбата на преговорите с ЕС

Б азираното в Тирана електронно издание Albanian Post разяснява решението на България да резервира ветото за започване на договарянията за участие на Северна Македония в Европейския съюз в публикация, озаглавена "Балканска обсада за балканската интеграция ".

"Беше юни 2018 година, когато Съветът на Европа свика постоянно съвещание на външните министри на страните-членки. По това време едно от заключенията на срещата беше следното: интеграцията и започването на договаряния с Албания и Северна Македония не са основни за Европейския съюз. Днес обаче няма останал остарял или стратегически вакуум по въпроса ", написа изданието, представено от "Фокус ".

Германският държавен министър за Европа Михаел Рот разказа задължението на Съюза към албанците и македонците с думите: "Откриването на договаряния за Албания и Северна Македония се трансформира в честен проблем за Европейски Съюз ".

В обява в "Туитър " няколко часа преди да бъде взето окончателното решение, някогашният албански министър на външните работи Дитмир Бушати разяснява обстановката, в която се намира Албания през днешния ден. Той разказа като "европейски честен проблем " задънената улица, в която се намират договарянията.

Интензивният юни не даде упования резултат за Албания. Септември и словенското председателство този път би трябвало да се чака да донесат други подходи, заключават от редакцията.

За анализатора и откривателя по интернационалните връзки Джулиан Зила всички условия очевидно са изпълнени и от двете страни. Но ветото на София наказа и страната, която нямаше тежест на гърба си.

"Решението се взема за двете страни. Този път имаше ясна рекомендация за започване на договаряния с двете страни. Неотдавнашното развиване към обстановката с договарянията обаче изцяло опонира на рекомендациите ".

"България не взе поради апелите. Парадокс е, тъй като когато Албания и Северна Македония получиха утвърждение от в действителност скептични страни като Нидерландия и Дания, те останаха на същото място поради България ", разяснява известният публицист Бен Андони.

Това обаче е действителност, завършена в границите на Европейски Съюз, съгласно Андони. Формулата дава опция да има такива бариери.

"Не е изненадващо, в случай че в бъдеще гърците създадат същото, което българите направиха със Северна Македония. Намирам за досадно и прекалено начинаещи страни като България да постъпват по този метод ".

Мнението на двамата анализатори съответствува за едно: Албания има прозападен метод и двете страни ще продължат да се надяват на Европа.

"Членството в Европейски Съюз е стратегическа цел както на Албания, по този начин и на Северна Македония. И двете страни ще продължат да се надяват на започване на договаряния ", споделя Зила.

Андони в допълнение прецизира, че албанският метод е толкоз прозападен, че цялата интеграционна документи е приспособена за тази цел. Но за него е изненадващо, че на Запад това се чете по друг метод.

"Не е изненадващо, че в бъдеще ще се появят неевропейски или антиинтеграционни сили. Не можете постоянно да чукате на порти, които не чуват ".

"Европейският съюз призна, че на Балканите е нужна изясненост ".

Това е позицията на Зила, запитан какво би трябвало да направи Европейски Съюз, с цел да възвърне доверието на Балканите в Съюза. Най-вече обстоятелствата за него са свързани с въпроса за мажоритарното взимане на решения, като по този метод се отстраняват вероятните вета.

Но Андони счита, че от Европейски Съюз липсва откровеност. "Не беше належащо да влагаме толкоз доста ", разяснява той във връзка визитите, направени от министър-председателя на Албания Еди Рама през седмицата преди решението през юни.

"Изглежда визитите бяха изцяло напразни. Това е по този начин, тъй като българското държавно управление не посочи позицията си ".

Именно България се трансформира в директен блокиращ механизъм за започване на договаряния сред Съюза и двете балкански страни. Далечната в европейското физическо пространство Португалия ще напусне председателството на Европейски Съюз на 1 юли и ще го съобщи на географски по-близка страна до Балканите - Словения. Страната, която се е заела да позволи българо-македонския разговор, към момента не е поела юздите на играта.

Балканската обсада е това, което би трябвало да се деблокира, с цел да се проправи път за двата района към друго бъдеще. (Не) балканска България държи в ръцете си ориста на договарянията с Европа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР