Пет години след разтърсващия референдум за Брекзит, разводът е завършен.

...
Пет години след разтърсващия референдум за Брекзит, разводът е завършен.
Коментари Харесай

5 г. след референдума за Брекзит: Великобритания е разделена и с главата надолу

Пет години след разтърсващия референдум за Брекзит, разводът е приключен. Запазва се обаче острото разделяне, а провокираните дълбоки промени едвам стартират да се усещат в подтекст, комплициран от пандемията.

52 % от британците гласоподаваха за излизането на Обединеното кралство от Европейски съюз, 48 % се оповестиха за оставането в европейския блок: резултатът от референдума от 23 юни 2016 година провокира голям потрес в страната и измежду нейните съдружници в Европа и отвън нея.

След няколко отлагания и повече от три години политическа психодрама, Англия дефинитивно се отдръпна от блока на 1 февруари 2020 година, загърбвайки съвсем пет десетилетия на интеграция.

Последва бракоразвод на 1 януари, след края на преходния интервал и контрактувано с доста страдания комерсиално съглашение за дефинитивно излизане от митническия съюз и европейския обединен пазар.

От началото на годината търговията сред някогашните сътрудници е спаднала. Англия занапред ще вкуси от преимуществата да бъде " самостоятелна " страна със възроден авторитет на интернационалната сцена, както даде обещание консервативният министър председател Борис Джонсън, огромен последовател на Брекзит.

По мотив петата годишнина от референдума за Брекзит, английският министър председател акцентира напредъка, дължащ се съгласно него на " съдбовното решение " за овакантяване на Европейски Съюз: стягане на ограниченията против имиграцията, триумф на имунизационната акция против COVID-19, нови търговски съглашения...

" Сега, когато се възвръщаме от пандемията, ще използваме цялостния капацитет на възвърнатия ни суверенитет ", сподели той.

Междувременно излизането от Европейски Съюз в допълнение наруши единството на страната. Привържениците на независимостта, които са на власт в Шотландия, еврофили, виждат в това нова опция за прогрес в битката им за самостоятелност, като метод те да се причислят още веднъж към Европейски Съюз.

Също по този начин за първи път от няколко генерации британците към този момент не се радват на свободен достъп до континента - и назад: свободното придвижване на хора е завършило, което ще се почувства изключително мощно, откакто бъдат отстранени строгите ограничавания за интернационалните пътувания, въведени поради пандемията.

Ако разводът към този момент е изцяло приключен, британците към момента се питат за неговите последствия. Знак за продължаващото разделяне е социологическо изследване , оповестено през днешния ден от института " Саванта КомРес " (Savanta ComRes), съгласно което 51 % от британците биха дали своят вот да останат в Европейски Съюз, в случай че гласуването се организира в този момент, а 49 % - да го изоставен.

" Въздействието на Брекзит към момента не се усеща, тъй като бяхме прекомерно ангажирани, както и останалата част от света, с КОВИД-19 ", счита доцент Даян Уилис, интервюирана от Франс прес на улица в шотландската столица Единбург. " Мисля, че дяволът е в детайлите, а детайлностите още не са ясни ", добави тя.

В Бостън, подкрепящ Брекзит град в североизточна Англия, 60-годишният музикант Стивън Кларк има вяра, че " каквото и да се случи, без значение дали е положително или неприятно ", е " по-добре да държим на ориста си в личните си ръце ".

Задълбочаване на политическите връзки

====================================

Брекзит обаче не значи, че всички връзки сред някогашните сътрудници са прекратени.

Във Англия към 5,4 милиона жители на Европейски Съюз са подали молба да продължат да обитават там и да запазят същите права за работа и достъп до обществена сигурност. Това е доста повече от 3,4-те милиона, които английското държавно управление очакваше.

Това провокира " значима " демографска смяна, съгласно Джонатан Портес, професор по стопанска система в " Кингс Колидж " в Лондон, с " дълготрайни обществени, културни и политически последствия, дълго след Брекзит и края на свободното придвижване на хора ".

Освен филантропичните контакти, Брюксел и Лондон ще би трябвало да задълбочат политическата си връзка, по мнението на специалист, даже връзките им да са отровени от използването на частта от съглашението за Брекзит, предвиждаща специфични митнически разпореждания, които де факто оставят Северна Ирландия в европейския митнически съюз.

Северноирландските юнионисти, привързани към английската корона, се усещат предадени от този текст, оневинен от нуждата да се резервира мира в английската провинция след три десетилетия кървави " Смутове ", заобикаляйки издигането на нова физическа граница със прилежащата Република Ирландия, член на Европейски Съюз.

" Ще би трябвало да седнем на масата за договаряния с страните членки и да стартираме да мислим по какъв начин можем да си сътрудничим по-широко, не в подтекста на търговията, а да накараме нашите политически връзки да проработят ", с цел да отговорим на общите световни закани, акцентира Ананд Менън, шеф на мозъчния концерн " Обединеното кралство в изменящата се Европа " (UK in a Changing Europe).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР