които излежаваха дълги затворнически присъди за ролята си в неуспешния

...
които излежаваха дълги затворнически присъди за ролята си в неуспешния
Коментари Харесай

Помилваните каталунски политици сепаратисти вече са свободни

които излежаваха дълги затворнически присъди за ролята си в несполучливия опит за оповестяване на самостоятелност през 2017 година, бяха освободени от пандиза.

Точно в 12 часа някогашният ръководител на Каталунския парламент Карме Форкадел първа напусна пандиза Вад-Рас и бе посрещната с овации и обятия от сегашният ръководител на Народното събрание Лора Борас.

След нея от 5-те пандиза, в които излежаваха присъдите си, бяха освободени и останалите 8 политици, взели участие в извършения, само че разгласен за противозаконен, референдум за самостоятелност на Каталуния през 2017 година.

Те бяха посрещнати от министри в районното държавно управление и депутати в локалния парламент като герои, жертвали персоналния си живот и този на фамилиите си в името на самостоятелна Каталуния. Бившият министър председател на Каталуния Ким Тора, който беше отхвърлен от поста си, написа в Туитър, че “целта към този момент е да освободят Каталуния от пандиза на Испания ”.

Въпреки терзанията на членовете на правосъдната власт по отношение на помилванията Върховният съд нямаше причини, с които да откаже и издаде заповед пандизчиите да бъдат освободени след Кралския декрет според член 62-ри от Конституцията.

Премиерът Педро Санчес, който се яви в Парламента, с цел да отбрани решението на държавното управление, сподели, че те са „ основни хора ” за „ възобновяване и нормализиране на връзките сред Испания и Каталуния ”.

Според него излежаването на цялата присъда би затруднило решението на „ най-големия политически проблем ” в страната. Това провокира бурна реакция от страна на опозицията, а водачът на консервативната Народна партия Пабло Казадо изиска оставката на Санчес, защото е „ продал на търг ” Испания и е нарушил „ клетвата си да пази националното единение и тъждество на всички испанци ”.

Независимите от своя страна считат за незадоволителна стъпка помилванията и желаят цялостна прошка както на пандизчиите, по този начин и на избягалите от правораздаването, визирайки Карлес Пучдемон.

" Няма да има прошка, няма да има самоопределяне. Ще има разговор и политика ", отвърна министърът на териториалната политика Микел Ицета, а министърът на правораздаването Хуан Карлос Кампо насърчи някогашния министър председател на Каталуния Пучдемон да се върне от Белгия в Испания, с цел да бъде съден.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР