София. В рамките на много кратък срок, като става дума

...
София. В рамките на много кратък срок, като става дума
Коментари Харесай

Министър Виолета Комитова: В рамките на дни ще издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда за детска болница в границите на Медицинска академия

София. В рамките на доста къс период, като става дума за дни, можем да издадем виза за изследване и планиране на чисто нова постройка на същото място в рамките на Медицинска академия. Това сподели на брифинг служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Сградата ще бъде висока 20 метра и оттук насетне може да се продължава с детската болница “, добави тя.

Арх. Комитова изясни проблема с детската болница в двора на Медицинска академия от самия му зародиш. Тя напомни, че концепцията за основаване на лечебното заведение поражда през 2004 година
„ Тогавашното Народно заседание е поискало експертни мнения по въпроса. Тогавашното Министерство на здравеопазването тогава е декларирало, че недостореният корупус, за който става дума, е неспособен за потребление. В резултат на това мнение през 2011 година влиза в действие обстоен организационен проект (ПУП) за цялата територия на Медицинска академия, според който на мястото на недостроения корпус е планувана чисто нова постройка за бъдещо строителство, която ще бъде висока 20 метра. Влизането на един обстоен организационен проект в действие е равно на закон “, посочи служебният министър.
Комитова акцентира, че всеки, който има капиталови планове, оттук насетне би трябвало да се преценява с влезлия в действие Подробен устройствен план.
„ През 2019 година тогавашното Министерство на здравеопазването афишира социална поръчка за детска болница, обвързвана с недостроения корпус. Има процедури, има обжалвания. През 2020 година има контракт с реализатор, който би трябвало да извърши тази поръчка. През 2021 година при мен идват всички участници и ми оповестяват, че от 6 месеца чакат от районното министерство да им спомага да изготвят Подробен устройствен план, в който остарялата постройка съществува като такава – недостроената постройка. В правния мир, по силата на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в действие Подробен устройствен план през 2011 година, няма по какъв начин в настоящ проект да се появи остаряла постройка. Нямаме законова норма, с която да спомагаме по този метод да се случи този план – реорганизация и дострояване на съществуващата постройка “, изясни служебният районен министър.

Представител на Националната гражданска самодейност за същинска детска болница, които по-рано стачкуваха пред постройката на Министерски съвет, напомни какви са настояванията им. А точно: преустановяване на порочната социална поръчка, възлагане на разбор на потребностите на детското опазване на здравето, възлагане на качествено техническо задание и осъществяване на архитектурен конкурс.
„ Всичко това, обезпечено посредством Обществен съвет, който да подсигурява разговора с жителите и който да върне доверието в институциите. Много добре знаем, че срокът на служебното държавно управление е прекомерно къс, с цел да реализира всичко това, само че това, за което настояваме да се свърши в границите на мандата на служебното държавно управление, е преустановяване на публичната поръчка и на порочния контракт с изпълнителя “, посочи още тя и прикани за форма на разговор с жителите и самодейността.
Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР