Браншът на птицевъдството в момента е пред колапс, ако няма

...
Браншът на птицевъдството в момента е пред колапс, ако няма
Коментари Харесай

Птицевъдството е пред колапс, иска спешни мерки за подкрепа

Браншът на птицевъдството сега е пред колапс, в случай че няма директни ограничения за поддръжка, производителите ще банкрутират. Това разгласи в сряда, представен от Българска телеграфна агенция, Даниел Божанков, ръководител на управителния съвет на Асоциацията на промишленото птицевъдство /АПП/.

АПП сплотява микро, дребни и междинни компании от цяла България, като главните посоки на Асоциацията са кокошки носачки за яйца, пилета бройлери за месо и родители на бройлери и на стокови носачки.

При себестойност на яйцето от стокови носачки 14-16 стотинки, производителите са принудени да продават на търговците и на магазините на цени, които са с 50 % по-ниски от себестойността. Това става от октомври до момента. За птицевъдите не е ясно какво става с цената до крайния консуматор, който купува за 25-30 стотинки с Данък добавена стойност.

Птицевъдите в България сега образуват големи загуби, изключително при яйцата за прясна консумация, сподели Божанков. По думите му от началото на 2020 година, когато стартира пандемията, пазарните цени на яйцата и месото са почнали да падат, а цените на суровините за фуражите /пшеница, царевица, слънчоглед, соев шрот и олио/, са почнали да се повишават. Слабата годишна продукция през предходната година на тези първични материали е покачила в допълнение цената за интервала от предходната година до момента с близо 50 %.

Птицевъдите не могат да спрат своята активност, тъй като процесът на развъждане на стокови носачки и бройлерите е с дълготрайност повече от година. Загубите за това време стават големи, а производителите са обвързани с контракти и задължения към други компании, както и задължения по бизнес- проекти по европроекти и проекти за осъществяване на спомагателни действия за хуманното отношение, уточни Божанков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР