Размерът на депозитите в българската банкова система не спира да

...
Размерът на депозитите в българската банкова система не спира да
Коментари Харесай

Депозитите минават 100 млрд. лева още през тази година

Размерът на депозитите в българската банкова система не стопира да пораства макар нулевите лихви, като решително върви към границата от 100 милиарда лв. - нещо, което може да се случи още през актуалната година, сочат калкулации на Expert.bg на база данните на Българската национална банка.

Общата сума по депозитите у нас доближава 96.371 милиарда лв. към края на месец май тази година, сочат данните на Българска народна банка. Това е нарастване от 11.7% на годишна база или малко над 10 милиарда лв. по отношение на същия месец на предходната година.

За първите пет месеца на 2021 година, сумата по депозитите е повишена с малко над 3% или 2.97 милиарда лв.. Това прави нарастване от приблизително 594.2 млн. лв. на месец. Ако темпът на напредък се резервира на актуалното равнище до края на годината, при равни други условия, спестената сума по депозитите ще премине границата от 100 милиарда лв. в края на месец декември, достигайки 100.5 милиарда лв..

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българските семейства не престават да натрупат пари в банкови...

Именно заради непрестанния растеж на влоговете,, което може да осуети горепосочената прогноза. Засега обаче данните не демонстрират закъснение на растежа.

Депозитите на семействата доближават сумата от 63.4 милиарда лв. към края на май. Това е растеж от 11.6% на годишна база или 6.57 милиарда лв. по отношение на същия месец на 2020 година. От началото на годината спестяванията на семействата са нарастнали с 2.42 милиарда лв..

Депозитите на компаниите у нас възлизат на 29.3 милиарда лв., като нарастват с 12.5% на годишна база, до момента в който влоговете на финансовите предприятия доближават 3.5 милиарда лв., което е растеж от близо 7% на годишна база.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР