София. За успешно реализиране на съдебната реформа е от изключително

...
София. За успешно реализиране на съдебната реформа е от изключително
Коментари Харесай

Заместник-министрите Мария Павлова и Иван Демерджиев откриха центровете за безплатни правни консултации на хора, живеещи под прага на бедност

София. За сполучливо осъществяване на правосъдната промяна е от извънредно значение да се усъвършенства достъпът до правораздаване, най-много на хората от уязвимите обществени групи, за което Министерството на правораздаването работи интензивно в последните месеци. Това съобщи заместник-министърът на правораздаването Иван Демерджиев при визитата си в центъра за даване на безвъзмездна правна консултация на хора от уязвими обществени групи в област Варна, оповестиха от пресцентъра на Министерството .

„ Повишаването на качеството на правната помощ също е наш приоритет. Това може да стане, посредством заслужено възнаграждение и повишение на квалификацията и контрола върху работата на юристите, предоставящи правна помощ “, сподели още Демерджиев.
Той посочи, че е належащо да се подхващат законодателни промени, които да обезпечат по-добра отбрана на жертвите от домашно принуждение и насилието учредено на пола.

В областите Варна, Стара Загора и Велико Търново от два месеца работят интензивно мобилни групи от юристи и ромски посредници, които дават правна консултация на хора, живеещи под прага на беднотия, в отдалечени обитаеми региони и хора от ромската общественост.
Екипите са образувани по план „ Подобряване на достъпа до правораздаване на лица, живеещи под прага на беднотия със специфичен фокус върху дами, деца и ромската общественост “, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, който се извършва от Националното бюро за правна помощ (НБПП).
Предоставя се гратис съответна правна информация за метода, по който жителите могат да защитят правата си, в това число и посредством завеждане на каузи, като фокусът е върху домашно принуждение, принуждение против деца и принуждение, учредено на пола.

„ До този миг мобилни групи са осъществили общо 433 съвещания, като 304 от тях са направени на терен, в далечен регион, квартал или на място, на което се намира нуждаещият се от консултация “, съобщи ръководителят на НБПП Наталия Илиева и добави, че се работи за основаване на координационен механизъм, посредством който институциите, имащи отношение към проблемите свързани с принуждение, да си взаимодействат, тъй че потърпевшите да получат правна, здравна и психическа помощ и поддръжка.

По-рано през вчерашния ден заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова посети центъра за безвъзмездна правна консултация в ромския квартал „ Лозенец “ в Стара Загора, като персонално доби усещания от процеса на работа на мобилните екипи.

„ За положителните резултати по осъществяване на плана е от огромно значение тясното съдействие сред мобилните екипи, общински управляващи, локалните обществени служби и структури на Министерство на вътрешните работи, и на прокуратурата “, съобщи Павлова и добави, че чака случаите на домашно принуждение и принуждение над деца да бъдат ориентирани до способените институции – полиция, прокуратура, органи по протекция.

По думите й зад най-честите въпроси, свързани с наставнически права и бракоразвод, се крият проблеми свързани с принуждение над дами и деца. „ Ролята на юристите е и да основават доверие у хората, тъй че те да споделят първоизточника – главния проблем. “

Ръководителят на плана юрист Диляна Гитева разгласи, че следва да бъдат подготвени над 300 юристи в страната по тематиките свързани с принуждение, учредено на пола, домашно принуждение и дискриминация. Тя благодари на Норвежката правосъдна администрация, която е сътрудник по плана и оказва скъпа помощ с опита си по тази толкоз сензитивна тематика.

Заместник-омбудсманът на Република България Елена Чернева участва на консултация в центъра за правна помощ във Велико Търново. Тя подчертава върху тома, че казусът с домашното принуждение остава основно в границите на фамилиите. „ Институцията на омбудсмана, НБПП и Адвокатските препоръки, към които има основани Регионални центрове за консултиране в края на предходната година, подписаха меморандум, по силата на който ще си сътрудничат за решение на проблемите на обществено слаби жители и жители от уязвими обществени групи “, изясни Чернева.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР