Сагата с управлението на държавната компания Автомагистрали, на която правителството

...
Коментари Харесай

И старите шефове на "Автомагистрали" не могат да бъдат сменени лесно

Сагата с ръководството на държавната компания " Автомагистрали ", на която държавното управление на ГЕРБ даде над 4 милиарда лева, а служебният кабинет удостовери, че тези пари се преразпределят непрозрачно към частни компании, продължава. След като на 18 юни служебният министър на районното развиване Виолета Комитова подаде заявление в Търговския указател за освобождението на шефовете и назначението на нови такива, на 22 юни Софийският градски съд е издал определение за прекъсване на промяната. Причината за това са тъжби от досегашните шефове на компанията Александър Филев, Иван Коларов и Стоян Беличев, който е и изпълнителен шеф.

Така, към този момент цялостен месец страната, която е едноличен притежател на " Автомагистрали ", не може оперативно да поеме контрола върху компанията и надлежно да ревизира по какъв начин се харчат предоставените й милиарди обществени средства.

Казусът е извънредно значим тъй като правосъдният спор може да се проточи месеци и даже години, а през това време старите шефове да разпределят парите на който решат и да подпишат каквито контракти си изискат, без да има кой да ги спре. Същевременно обаче Законът за обществените предприятия вкарва по специфичен режим на отбрана на управителните органи на държавните компании в границите на мандата им, в което също има логичност с цел да се обезпечи по-голямата им самостоятелност от политическо вмешателство.

Така се повдига въпросът за празноти в законодателната рамка и неуместни тълкувания на дадени текстове. Или за продължаващ политически напън от предходната власт на ГЕРБ и Бойко Борисов - този път през правосъдната система.
Какво споделя съда
От определението на Софийски градски съд излиза наяве, че Беличев и сътрудниците му са подали настояването за прекъсване на регистърното произвеждане на 22 юни. Приложена е и молба за прогласяване като незначително решението на едноличния притежател - министър Комитова, с което те са освободени от постовете си. Основният мотив е, че не е извършен конкурс за нови шефове, както и че би трябвало да бъдат назначени 5 члена в Управителния съвет, а не трима (както е досега).

Тъй като става дума за охранотелно произвеждане Софийски градски съд излиза с определение същия ден, че вписването на измененията в управлението на " Автомагистрали " би трябвало да бъде спряно до привършване на формираното към този момент комерсиално дело с влезнал в действие акт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР