Новата декларация е предназначена за стоки, вложени в пратки, със

...
Новата декларация е предназначена за стоки, вложени в пратки, със
Коментари Харесай

Въвежда се нова митническа декларация с намален набор от данни при внос

Новата декларация е предопределена за артикули, вложени в колета, със лична стойност, непревишаваща 150 EUR

От 01.07.2021 година се вкарва нова митническа декларация с понижен набор от данни при внос*, която ще се употребява за обявление на артикули, съдържащи се в колета, обект на отдалечени продажби и със лична стойност, непревишаваща 150 EUR. В тази връзка на същата дата е планувано въвеждане в употреба на обновена версия на Митническата осведомителна система за внасяне (МИСВ) на Агенция „ Митници ". Промяната произтича от влизането в действие на новите правила за електронна търговия (т.нар. Данък добавена стойност пакет).

С актуализацията на МИСВ и с оглед Директива 2006/112/ЕО на Съвета (Директивата за ДДС) се вкарва митническа декларация с понижен набор от данни при импорт, с която могат да бъдат декларирани артикули, вложени в колета, по схемата IOSS, по Специален режим за обявление и отсрочено заплащане на налога при импорт, както и всички други артикули от трети страни, обект на отдалечена продажба (онлайн търговия):

- чиято лична стойност не надвишава 150 EUR;

- не са обект на забрани и ограничения;

- са разнообразни от акцизни стоки;

В случай, че стоките в пратката не дават отговор на тези условия, те следва да се заявяват със общоприета митническа декларация**, с която до този миг се заявиха всички колета, подлежащи на митническо оформяне при импорт.

Както и общоприетата митническа декларация при импорт, по този начин и новата митническата декларация с понижен набор от данни ще се подава по електронен път според член 66, алинея 2 от Закона за митниците.

Декларацията с понижен набор от данни може да бъде подадена персонално от получателя на пратката или от митнически представител (куриер, поща или др.). Получателите, които желаят да подадат персонално митническа декларация, би трябвало да разполагат с дипломиран електронен автограф (КЕП), ЕОРИ (EORI) номер и регистрация за подаване на данни по електронен път в Е-Портала на Агенция „ Митници ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР