БСП ще настоява за промяна на структурата на бъдещия кабинет и

...
БСП ще настоява за промяна на структурата на бъдещия кабинет и
Коментари Харесай

Министерство на електронното управление и високите технологии

БСП ще упорства за смяна на структурата на бъдещия кабинет и основаването на особено министерство, което да дава отговор за електронното ръководство и високите технологии. В момента за развиване на бранша на осведомителните технологии дава отговор Министрество на превоза и осведомителните технологии, а за електронното ръководство – Държавна организация към Министерския съвет. Ефективното въвеждане на е-управлението и развитето на бранш на високите технологии обаче са тясно свързани и следва да бъдат приоритет на бъдещото ръководство на страната.

Новото министерство следва да работи в няколко основни целта като смяна на Закона за електронното ръководство, тъй че то действително да проработи, въвеждането на цифрови трудови книжки, както и нормативна смяна, тъй че да се вкара по-добра защита на интелектуалната собстеност. Ключова задача пред предлагато министерство е и начертаването на пътна карта за развиване посредством Национални стратегия като „ Цифрова България 2025 “.

В момента България заема едно от последните места в Европейския съюз по показател за нововъведения и е трайно на едно от последните места в Европейски Съюз по цифрова промяна на стопанската система.Едновременно с това секторът на осведомителните и комуникационните технологии е най-бързоразвиващият се бранш у нас, като растежът за последните 3 години е 22%.

„ До 2024 се очаква приходите на софтуерния бизнес да достигнат 7,6% като дял от Брутният вътрешен продукт, а постъпленията в хазната от платени налози и осигуровки ще надскочи 1,4 млрд. лв. годишно. Заетите в сектораще надхвърлят 60 хил. души. Това е сериозен отвесен бранш на стопанската система, от който са подвластни всички останали. Не може да е подложен като добавени последни думи към министерството на превоза “, съобщи претендентът за депутат и втори в листата за 23 МИР Благовест Кирилов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР