Министърката на вътрешните работи на САЩ Деб Холанд каза, че

...
Министърката на вътрешните работи на САЩ Деб Холанд каза, че
Коментари Харесай

САЩ ще разследват някогашните интернати за индианци

Министърката на вътрешните работи на Съединени американски щати Деб Холанд сподели, че ръководеното от нея министерство ще извърши цялостно следствие на мрачната история на учебните заведения интернати за индианци и ще работи за определяне на местата, където са заровени умряли в тях деца, съобщи Ройтерс.

Холанд, която представляваше в Конгреса щата Ню Мексико и е първата индианка, станала американски министър, предходната година внесе законопроект, в който се предлага комисия да изследва изискванията в някогашните пансиони за индианци. Започвайки от 1819 година, в продължение на повече от 150 години деца от коренното население на Америка са били принудително отделяни от племената им и изпращани в учебни заведения интернати. Много от тези деца са били подлагани на разнообразни форми на тормоз, а ориста на десетки хиляди остава неразбираема, споделят деятели и откриватели.

Холанд приказва за идното следствие на конференция на Националния конгрес на американските индианци, съобщи Асошиейтед прес. Процесът ще е дълъг, сложен и мъчителен, само че е нужен, с цел да се върви към духовно и прочувствено излекуване в нашите общности, сподели тя.

Неотдавна тематиката за насилствената асимилация на индианските общности още веднъж стана настояща, откакто в Канада край бивш пансион за деца от коренното население, управителен от Католическата черква, бе открит всеобщ гроб. Отправени бяха апели за престъпни следствия, свързани с хипотетично малтретиране или полови похищения против децата в този вид учебни заведения, съществували в Канада сред 1831 и 1996 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР