Британският правителствен център за комуникации (GCHQ) почете математика Алън Тюринг

...
Британският правителствен център за комуникации (GCHQ) почете математика Алън Тюринг
Коментари Харесай

Британска шпионска агенция почете математика Алън Тюринг с голяма арт инсталация

Британският държавен център за връзки (GCHQ) уважи математика Алън Тюринг с голяма многоцветна арт апаратура, съобщи Ройтерс.

Творбата с размери 10 метра на 10 метра е сложена в центъра на постройката в Челтнам, която има формата на поничка. Артинсталацията изобразява Тюринг сред колелата на машината за дешифриране на кодове " Бомба ", която той основава.



Алън Тюринг, който е роден на 23 юни 1912 година, оглавява английски екип от специалисти, съумял да дешифрира кодовете на именитата машина " Енигма ", употребена от нацистите по време на Втората международна война. Чрез нея нацистката войска изпраща и приема секрети известия. Смята се, че разкодирайки машината, Тюринг и екипът му редуцират войната и избавят живота на десетки хиляди хора.

Въпреки достиженията си Алън Тюринг е преследван, защото е педераст. През 1952 година той е наказан поради връзката си с различен мъж. Две години по-късно Тюринг се самоубива с цианид.

Алън Тюринг е считан за бащата на актуалните компютърни науки. Филмът " Игра на кодове " от 2014 година споделя неговата история.

Освен с арт инсталацията, рожденият ден на Тюринг бе почетен и с стартирането в послание на нова банкнота от 50 английски лири. Тя е дело на 3D художника Джо Хил. Новата банкнота съдържа 15 скрити кода.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР