Парите в брой остават предпочитаният метод за разплащане в Швейцария,

...
Парите в брой остават предпочитаният метод за разплащане в Швейцария,
Коментари Харесай

Парите в брой остават на почит в Швейцария

Парите в брой остават пожеланият способ за разплащане в Швейцария, макар, че по време на пандемията заможните жители все по-често се обръщат към картови заплащания и платежни приложения. Това сочи изследване на Швейцарската централна банка, представено от Reuters. Около 43% от еднократните заплащания за покупки в супермаркети и заведения за хранене се правят посредством пари в брой, което си остава най-популярният способ за разплащания в Швейцария, сочи изследването. Все отново парите в брой са изгубили позиция, защото делът им е възлизал на 70% през 2017 година.

„ По отношение на броя осъществени заплащания, парите в брой не престават да бъдат най-често потребления платежен инструмент от популацията на Швейцария “, показва вицепрезидентът на Швейцарската централна банка Фриц Цурбрюг.

" В съпоставяне с 2017 година, делът им е намалял доста. Пандемията даде спомагателен подтик за този преход от пари в брой към безкешови платежни способи “, прибавя той.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Парите в обращение не престават да порастват през месец май. Сто...

Една трета от заплащанията се осъществят посредством дебитни карти, което е нарастване по отношение на обстановката от преди четири години, когато 22% от заплащанията в страната са били посредством този способ. Кредитните карти също са усили известността си през интервала. Нарастването при безконтактните заплащания способстват за възхода на картовите заплащания.

Приложенията за мобилни разплащания като Twint и Paypal оформят 5% от преводите в Швейцария, до момента в който през 2017 година делът им е бил съвсем нулев.

„ Безкешовите способи за разплащания, започнаха да се смятат, най-малко отчасти, като по-лесни за потребление по отношение на парите в брой “, сочи изследването, което е извършено в интервала август-ноември 2020 година. Ръстът в онлайн извършването на покупки подхранва известността на картите и приложенията по време на пандемията, както и това, че потребителите пазарят повече от магазините за хранителни артикули по време на пандемията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Дебитната карта остава най-популярният способ за онлайн разплащане измежду българските консуматори. Цели...

Докато швейцарците постепенно се отдръпват от, банкнотите в обращение нарастват. Това допуска, че парите в брой се употребяват за предпазване на стойност, показват от Швейцарската централна банка.

Докладът показва, че лицата в страната са съхранили за черни дни към 10 милиарда франка или 12% от банкнотите в обращение.

Близо 70% от популацията държи пари в брой в дома си или в сейф, като множеството (77%) държат до 1 000 франка с цел да посрещнат непредвидени разноски или за предпазване на стойност в дълготраен проект.

Отрицателните лихви на Швейцарската централна банка не са фактор, защото множеството хора не са непосредствено наранени от тях.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР