Андрей Кулев предлага на зрителите история, която превръща главния герой

...
Андрей Кулев предлага на зрителите история, която превръща главния герой
Коментари Харесай

Едно от най-добрите произведения на Хемингуей оживя в български анимационен филм

Андрей Кулев предлага на феновете история, която трансформира основния воин в освен това от дете, в освен това от възрастен, трансформира го в другар. В трепнещ човек, както го дефинира продуцентът, сценарист, режисьор и илюстратор на анимационния филм, който неотдавна завоюва следващата си премия.

„ Сантяго “ на Андрей Кулев е въодушевен от едно от най-популярните творби на Хемингуей, само че споделя не за „ Старецът и морето “, а за стареца и детето.


В желанието си да направи филм за лова, аниматорът построява другарство на екрана. Сюжетът, за разлика от повестта, където действието се развива в Куба, придвижва феновете на север. Историята лежи на остаряла изрескова техника в анимацията и приказва за взаимоотношенията сред две генерации, в които царува топлина.

През 2020-а „ Сантяго “ печели премията „ Златен ритон “, а година по-късно и премията за най-хубав късометражен филм на. Получава и номинация за най-хубав филм на Irish Animation Awards, както и премията за анимационен филм на Milan Gold Awards за месец май.

Макар че се радва на всяко едно от оценките, Андрей Кулев има вяра, че филмът е по-голям от тях. Според него анимационното кино изисква избрани умения у хората, които го основават, и още повече качества у тези, които го гледат. Той е на мнение, че публиката у нас към момента не е подготвена за това да одобри анимацията като изкуство за възрастни, а не като развлечение за деца. Радва се обаче, че се появяват от ден на ден създатели, които желаят да я развият, и то на международно равнище.


Каква е повода анимационното кино да бъде подценявано даже от Закона за филмовата промишленост и за какво точно взаимоотношенията в „ Сантяго “ се оказват по-важни за създателя му, а и по какъв начин анимацията способства за това те да бъдат възприети от публиката – чуйте в звуковия файл.

Снимки: „ София филм фест “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР