Най-дългият подводен електрически кабел в света ще бъде включен за

...
Коментари Харесай

Великобритания и Норвегия завършват най-дългия в света подводен електрически кабел

Най-дългият подводен електрически кабел в света ще бъде включен за тестване тази седмица. Той е дълът 720 км и ще оказва помощ за преноса на сила сред Обединеното кралство и Норвегия. Стойността на плана North Sea Link е 2 милиарда евро и се извършва от взаимното дружество сред английската National Grid и норвежката Statnett. Очаква се публично да влезе в деяние през октомври.

Интерконекторите са основна част от тактиката на Обединеното кралство за понижаване на нездравословните излъчвания и увеличение на офшорните вятърни централи, защото разрешават на английската мрежа да усили търговията с сила.

Найджъл Уилямс, строителен шеф на North Sea Link, споделя, че кабелът ще разреши на Обединеното кралство да " максимизира потреблението на възобновими източници и обширната хидроенергийна мрежа в Норвегия ", замествайки електричеството от изкопаеми горива. Във ветровити дни, когато Обединеното кралство има непотребна вятърна сила, тя ще може да се продава в Норвегия. В по-спокойни дни Англия може да внася електрическа енергия от норвежките Водноелектрическа централа.
По-големи планове в бъдеще
Това би могло да постави основите за все по-големи планове от подобен вид връзки в бъдеще - в това число Sun Cable сред Австралия и Сингапур и IceLink сред Исландия и Англия. Кабелът минава по морското дъно, тестването ще стартира с ниско напрежение, преди да се усили до високо през идващите седмици. Най-голямото предизвикателство от инженерния план беше полагането на кабела през Северно море и норвежките фиорди, споделя Уилямс. Специализираните кораби за полагане на кабели, които могат да носят до 10 хиляди тона тежък кабел, не могат да работят при неприятно време.

Очакванията са кабелът да действа през идващите 50 години. Съвместното дружество сред Statnett и National Grid ще разпределя по равно приходите сред двете компании.

Интерконекторите са доставили към 8% от силата в Обединеното кралство през 2019 година, като се чака през идващите пет години делът им да нарасне до 19%. Последната бяла книга за енергетиката на държавното управление пресмята, че страната ще се нуждае от 18 GW интерконекторен потенциал до 2030 година спрямо към 6 GW сега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР