Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че страната му

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че страната му
Коментари Харесай

Северна Македония: Трябва да засилим партньорство си със САЩ, щом ЕС ни блокира

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски счита, че страната му би трябвало да ускори партньорството си със Съединени американски щати , основаващо се на декларацията от 2008 година, след като  Европейски Съюз не съумя да отвори вратите си за нея, съобщава уеб сайтът Сакам да кажам.

Декларацията бе подписана на 7 май 2008 година след гръцкото несъгласие върху приемането на Македония в НАТО. С нея  Съединени американски щати подсигуряваха сигурността на Македония без това да бъде подмяна за участието в алианса.

" Какво ако разногласието с България продължи с години? Може би не 25, както с Гърция, само че ние не може да седим със скръстени ръце и да чакаме положителни новини от Брюксел. В условия, когато разширението на Европейски Съюз де факто е замразено, имаме две варианти - да доведем Европа у нас, и второ, съгласно мене би трябвало да стартираме да връщаме към живота контракта за стратегическо партньорство със Съединени американски щати от 2008 г. В контракта с Вашингтон има най-малко четири-пет области, в които може да влезем непосредствено в съдействие със Съединени американски щати. За това най-вероятно скоро ще имаме срещи на равнище държавно управление. Това не значи отвод от европейските интеграции, в противен случай. Но в случай че разногласието с България продължи, би трябвало да търсим други възможности ", сподели Пендаровски на панел полемика " Трийсет години самостоятелност и евроатлантическите вероятности на Република Северна Македония ".

Президентът сподели, че историческите теми не би трябвало да бъдат критерий за приемане в Европейски Съюз.

" Не е европейски аршин дали през хиляда осемстотин и някоя година този и този били българин или македонец. Ние като политици от 21 век не можем да беседваме за исторически тематики и не може диалозите за историята да бъдат аршин за приемане в Европейски Съюз , който е основан през 1957 година Ние може да беседваме за цар Самуил отпреди 10 века, само че това не може да бъде аршин за приемане в Европейски Съюз.

Ключовият проблем на Европейски Съюз е взимането на решения с консенсус. Без това да се промени, съюзът не може да бъде основен геополитически състезател. Това води до повишаване на евроскептицизма в района на Западните Балкани и в Република Северна Македония, само че и в самия Европейски Съюз ", сподели Пендаровски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР