Източници от кабинета на премиера на Република Северна Македония Зоран

...
Източници от кабинета на премиера на Република Северна Македония Зоран
Коментари Харесай

Скопие: Не сме преговаряли за промяна на знамето, герба и химна

Източници от кабинета на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев опровергаха информацията, че са водени диалози с водача на Демократичния съюз за интеграция  Али Ахмети за смяна на знамето, герба или химна на страната, съобщава  " Независен весник ". 

От кабинета на Заев споделят, че " в изказването на Ахмети не се чува той да е казвал, че сякаш било разговаряно с премиера Заев или с който и да е различен представител на политическите субекти във властта ".

Външният министър Буяр Османи също опроверга написаното в медиите и сподели, че това е несериозно предадено изказване, което е от преди 20 години, когато се е разговаряло за знамето, за химна и за герба. 

Във вторник  скопското издание „ Слободен щемпел “ писа, че председателят на най-голямата албанска партия в югозападната ни съседка Али Ахмети е споделил, че  знамето и химнът на Република Северна Македония към този момент са на масата за договаряния, а новият химн е единствено въпрос на време.

„ Говорили сме и за химна, и за герба, и за знамето. Това са въпроси, по които би трябвало да бъде реализиран консенсус и там нещата ще зависят повече от постигането на контракт сред самите македонци. Що се касае до химна, имали сме диалози и няма забележителна опозиция. Това е повече въпрос на време и мисля, че може да се беседва без запаси “, съобщи Ахмети.

Междувременно България продължи да отхвърля да се поддаде на натиска да каже " да " на пътя на Северна Македония към Европейски Съюз, макар предизвестията от страните от блока, че с тази обсада " Европейски Съюз си стреля в крайници “.

Министрите по европейските въпроси  обсъдиха във вторник приемането на рамката за договаряния за Република Северна Македония и Албания.

„ България продължава проучвателните съвещания със Скопие в осъществяване на Договора за другарство и добросъседство. Подхождаме градивно и доброжелателно, само че чакаме Република Северна Македония да пристъпи към осъществяване на процедура на поетите на високо равнище на 17 юни 2021 година в София задължения, което ще разреши да се придвижим в позитивна посока “, съобщи зам.-министър на външните работи Румен Александров, който представяше страната ни на срещата на министрите.

„ Това включва експлицитния отвод на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически искания към България, смяната на надписи/монументи, насаждащи ненавист към България в Република Северна Македония, задействането на развой на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани поради българското си съзнание.  Независимо от двустранния ни разговор с Република Северна Македония, България упорства използването на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено измежду изискванията в бъдещата Преговорна рамка за присъединение на Скопие към Европейски Съюз “, акцентира заместник-министър Александров. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР