ИТН е една от партиите, които се заявяват твърдо срещу

...
ИТН е една от партиите, които се заявяват твърдо срещу
Коментари Харесай

Човекът на Слави в Благоевград – лихвар въртял бизнес с Градус, минал през 5 партии


Има Такъв Народ е една от партиите, които се декларират твърдо против ръководството на ГЕРБ и акумулираха огромна част от протестния избор, на изборите през април. Въпреки тази категорничост, нотка на подозрение се загнездва в гласоподавателите им, когато за частичните локални избори в края на юни в Благоевград, те издигат кандидатурата на адв. Илко Стоянов, чиято политическа кариера минава през много партии, през зам.кметско място при кмет на ГЕРБ и доста тежки обвързаности с хора и компании, които и в народен мащаб слагат под подозрение почтенността и чистотата на желанието за смяна.

КОЙ е Илко Стоянов?

„ Носителят на смяната “ Стоянов е някогашен регионален координатор на партия „ Глас национален “ на Светльо Витков, само че във годините обратно е минал през управителни длъжности в още четири партии – Съюз на демократичните сили, Политическа партия „ ВОТ Консерватори “, ДРОМ и „ Глас национален “. Освен всичко друго Стоянов беше и зам.-кмет на Петрич в продължение на 5 години от ГЕРБ.

Други връзки обаче, съставляват по-сериозен проблем в биографията на Стоянов. Публично знае се, че през годините, той бе дясна ръка на небезизвестния политик Христо Бисеров. А към днешна дата, Стоянов се употребява от покровителството на различен собствен непосредствен другар – Велимир Магурев, който е част и от най-тъмната част от историята на политика кандидат-кмет.

Тогава Магурев получи условна присъда и конфискация на имуществото, само че преди потвърждаване на присъдата и от софийските правосъдни инстанции по жалбите на ощетени благоевградчани той напусна Благоевград и се засели във Варна, където се захвана с огромен бизнес.

През 2009 година “БГ ЛЕНД КО “ се появи в листата на участвалите в скандалните заменки на Държавната организация по горите – тогава компанията на Магурев и Бончев закупи 20 000 кв.м в Каварна на цена 8.58 лева на кв. м.

Бизнес въръзките на Магурев го вкарват в съдружничество с други противоречиви фигури като Иван Ангелов- Градуса и Румен Гайтански- Вълка.

/На 27 януари 2009 година със заповед на съдения за корупция Стефан Юруков златни имоти на морето, за които по-рано са направени скандални заменки, стават благосъстоятелност на Велимир Иванов Магурев в съсобственост с Димитър Славчов Джупаров. По това време Магурев към този момент има условна присъда за измами с недвижими парцели и конфискация на имущество. Втори углавен развой му е издигнат от различен правосъден състав в Благоевградския областен съд по същите обвинявания на 19 януари 2009 година, по делата юрист му е точно Илко Стоянов.

При следствие на този случай обаче има забавна, само че непряка връзка сред историята и придобиването на 94 дка горски парцел край резиденция Евксиноград до Варна от някогашния зам.-министър на вътрешните работи в кабинета Костов Явор Хайтов на цена 28 лева за кв. метър.

По това време, Явор Хайтов е и началник на борда на рафинерията за олио Бисер Олива, благосъстоятелност на братята Иван и Лука Ангелови от Градус. От регистъра Дакси се вижда, че Ангелови, Велимир Магурев и Боян Ангелов Бончев са съсобственици във компания Волф – Стара Загора, където са и Бисер Олива, и Градус.

Нещо повече – Велимир Магурев урежда в Разлог имотна договорка, при която той и компания Волф стават притежатели на два имота – 20,294 дка и 21,427 дка, предопределени за застрояване.

Според данни от медиите, Велимир Магурев поддържал близки контакти с Иван Ангелов, притежател на компания „ Градус” и със сина му Ангел от години.

Преди години триото спретнало супер спекулация. Ангелов решил да купи евтино тонове зърно, което били планувано за изхранване на пилетата му.

Малко по-късно е осъществена инспекция от санитарния държавен надзор, която посочила, че зърното е с доста неприятно качество и не става за храна на животни. По наставление на контролните органи житото трябвало да бъде унищожено, което водило след себе си до огромни финансови загуби за Ангелов.

Със съдействието на Магурев некачественото зърно било продадено по документи зад граница, а в действителност останало за вътрешния пазар. За похлупак тарикатите изтеглили и ДДС-то, с което ощетили страната и нараснали облагите си до няколко милиона лв../

Интересен факт е, че до момента в който

Чрез свои компании и обединявания от такива, Магурев съумява да усвои милиони от публични поръчки и в община Благоевград, по време на ръководството на различен негов непосредствен другар Атанас Камбитов, като в това време юристът му Илко Стоянов е общински консултант в ОбС-Благоевград.

Магурев взе участие интензивно и в осъществяването на поръчки по Програмата за енергийна успеваемост, както посредством “Бг ленд ко” ООД, по този начин и посредством няколко обединявания.

Обединение „ Кобека “ ДЗЗД, в което Магурев взе участие печели и поръчката за „ Изграждане на Регионална система за ръководство на отпадъците, район Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево – I- ви стадий “, против 19 098 738.28 лева

Скритото частие на Стоянов в бизнеса и публичните поръчки

В обществените регистри откриваме сдружението „ КАРАГАНА АРБОРЕСЦЕНЗ ЕООД„ (), което до март 2015 година е благосъстоятелност на Людмила Стоянова- брачна половинка на адв. Стоянов. Адресът на компанията е Благоевград, ул. „ Братя Иванови “ 1, където и към днешна дата се намира адвокатската фирма на Адвокатското сдружение на Стоянов.

Фирмата на брачната половинка на Стоянов в съдружничество със свързаната с ГЕРБ основава КОНСОРЦИУМ „ ЮДП – ГОРСКИ ПЪТИЩА “, който от 2012 стартира да акумулира големи средства от Рамково съглашение с ЮГОЗАПАДНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ТПП. Общата сума надвишава 40 млн. лева и това очевидно в обществените регистри. ( ;

Нещо повече, адресът на ръководство на Консорциума също е в Благоевград и съответствува с адреса на адвокатската фирма на Стоянов.

През март 2015 година, когато Стоянов към този момент води договаряния с Димитър Бръчков, който по-късно същата година става кмет на Петрич от ГЕРБ, с цел да влезе в екипа му като зам. Кмет, юристът трансферира компанията на брачната половинка си, на лицето Неделчо Недялков от Варна. Причината е, че в случай че влезе като зам.кмет в община Петрич, както и става няколко месеца по-късно, той ще заявява имучещството си и присъединяване във компании, както за себе си, по този начин и за брачната половинка. Така на процедура, Стоянов се освобождава и най-малко за момента се избавя от компроментиране по тази линия.

Фирмата, въпреки и минала в дуги ръце, резервира адреса на ръководство в Благоевград, в адвокатската фирма на Стоянов, което навежда съществени подозрения за фиктивността на договорката, тъй като Недялков живее във Варна.

Подробен разбор на всички поръчки от това Рамково съглашение демонстрират, че огромна част от тези 40 млн. лева са усвоени не от компанията обвързвана със Стоянов, а от компании и обединявания свързани с близкия му другар Велимир Магурев.

На процедура, компанията ръководена до 2015 година от Людмила Стоянова няма и практическа опция да извърши дейностите, заложени в поръчките, тъй като няма служащи и нужната строителна техника, което обаче на пречи, част от облагата да бъде разпределяна на нея.

Причината за присъединяване на Стоянов, въпреки и косвено, посредством брачната половинка му в тази скица, хипотетично е обвързвана с усвояването на едни средтсва. Стоянов несъмнено, ще връща „ услугата “ на Магурев сега, в който става зам. Кмет на Петрич и приятелят му стартира да печели публични поръчки там.

; ;

В протокол, определящ Магурев за реализатор на поръчката за пазара в град Петрич, като член на комисията, която го избира попада името на Анита Коцелова, тогава младши специалист към общината, а към днешна дата 5-та в листата на Има Такъв Народ за кандидат-народен представител от 1-МИР, където лидер е Илко Стоянов.

В Благоевград хората се питат, дали прокламирането на смяната и новото, което Илко Стоянов дава обещание, не е в действителност едно добре познато и порочно ръководство, което благоевграчани изгониха през 2019 година, в лицето на Ат. Камбитов, който имаше идентични обвързаности и то със същия човек – Велимир Магурев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР