Много от журналистите в Мексико получават ниско заплащане, така че

...
Много от журналистите в Мексико получават ниско заплащане, така че
Коментари Харесай

Без право на свобода на словото: Убиха двама журналисти в Мексико в рамките на седмица

Много от публицистите в Мексико получават ниско възнаграждение, тъй че огромна част от тях стартират и втора работа. Такъв е казусът с работещия за онлайн новинарски издания Саул Тихерина Рентериа , който работи и в цех за сглояване на безмитни съставни елементи за експорт в град Сиудад Акуна в северната част на страната, от другата страна на границата с Дел Рио, Тексас. Във вторник вечерта той завършва работа в завода. Няколко часа по-късно е открит намушкан с нож в багажника на кола.

Щатската полиция задържа двама обвинени по отношение на убийството, у които е открит нож, а английската организация за правата на индивида " Article 19 " желае мексиканските управляващи да проверяват дали Тихерина Рентериа е бил погубен поради своите репортажи.

Инцидентът се случва единствено няколко дни след убийството на различен публицист - на 17 юни двама незнайни, ръководещи автомобил наоколо до град Моро Мазатан, в южния щат Оахака, блъскат Густаво Санчес Кабрера , до момента в който той пътува с мотоциклет дружно с 15-годишния си наследник, съгласно новинарските известия и отчета на общинската полиция в Теуантепек, която проверява случая.

Санчес и синът му падат от мотоциклета, след което журналистът е прострелян. В полицейския отчет се показва, че на мястото на престъплението са открити минимум 15 гилзи от 9-милиметрови патрони. Синът му получава единствено леки пострадвания.

Репортерът на основаната във Фейсбук новинарска емисия " Panorama Pacífico ", е включен във федерална стратегия за отбрана, откакто предходната година претърпява опит за нападение против него.

Той е работил по въпросите с престъпността и политиката в района на крайбрежния град Хуатулко, както и наводненията и митингите в района, локалните убийства и обвиняванията в корупция против локални чиновници.

Мексико е най-смъртоносната страна за публицисти в Западното полукълбо, съгласно изследвания на Комитета за отбрана за публицисти . Убийствата през последната седмица усилват общия брой на покушения против работещите в медии до четири единствено в границите на първата половина на 2021 година

За съпоставяне, броят на починалите на територията на страната през миналата година, е девет, което е съвсем една трета от общия брой починали по света за 2020 година, съгласно КЗЖ, който проверява нападенията против пресата в международен мащаб.

Мексико е най-опасното място за публицисти отвън формалните военни зони, като най-често цел са тези, които проверяват връзката сред проведената престъпност и корумпираните чиновници.

Борците за независимост на печата се надяваха, че тежкото състояние ще се усъвършенства след избирането на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор през 2018 година, който даде обещание да се оправи с насилието против публицисти и да постави завършек на безнаказаността на причинителите.

Нападенията обаче се разраснаха на фона на невижданата обществена неприязън към медиите от страна на Обрадор, който постоянно използваше ежедневните брифинги за пресата, с цел да очерни самостоятелните публицисти и деятели. Преди време държавното управление понижи доста и средствата за следствия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР