Да бъде спряно узаконяването на проекта за изграждане на детска

...
Да бъде спряно узаконяването на проекта за изграждане на детска
Коментари Харесай

Родители протестират: Модерна детска болница, а не дострояване на изоставена сграда


Да бъде спряно узаконяването на плана за създаване на детска болница посредством потребление на градежа в двора на Александровската болница и да се направи разбор какво е нужно за детското опазване на здравето у нас - това желаеха родители и жители, които се събраха на митинг пред Министерския съвет.

Организаторите на митинга от инициативния комитет " За същинска детска болница " обясниха, че не са били поканени на вчерашната среща в Министерството на районното развиване и благоустройството, на която е взето решение здравното министерство да задвижи узаконяването на капиталовото желание за недостроената постройка, определена от предходното държавно управление.

" Искаме безапелационен отговор и решение за прекъсване на този план, защото той е неплатежоспособен ", изясни пред Dir.bg Валентина Ташкова от инициативния комитет " За същинска детска болница ". Според нея първо би трябвало да се направи разбор на потребностите на детското опазване на здравето, да се разпише тактика за развиване на фрагментите и на детското опазване на здравето, а бъдещата постройка да бъде функционалност на това.

 Валентина Ташкова от инициативния комитет
Валентина Ташкова от инициативния комитет "За същинска детска болница
Снимка: Българска телеграфна агенция

Миналата седмица от инициативния комитет внесоха петиция с над 65 хиляди подписа за преустановяване на контракта с сдружението " Главболгарстрой ", което би трябвало да осъществя капиталовото желание за преобразяване на съществуващата постройка в детска болница. Към момента подписите в петицията към този момент са близо 90 хиляди.

Узаконяване на плана, дострояване на изоставения градеж в двора на Александровската болница и изграждане още 2 ниски корпуса - това би трябвало да се уреди нормативно от здравното министерство, съгласно решението от срещата в Министерство на регионалното развитие, изясни пред протестиращите Надежда Цекулова, също представител на инициативния комитет " За същинска детска болница ".

" Изоставеният градеж може и да е кадърен за някаква друга постройка, само че не и за модерна, съвременна педиатрична болница. Не желаеме срутване на градежа, не ни интересува какво ще стане с този градеж. Искаме разбор, конкурс и да бъде изработен актуален план ", съобщи Надежда Цекулова.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

А съгласно Валентина Ташкова най-логично е да е има нова постройка за бъдещата болница.

" Трябва да е терен, допустимо е да е в двора на Александровска или на друго място. Трябва да има паркова среда ", счита тя.

На митинга беше и Пламена Николова, майка на две деца. Тя си показва детската болница като място, в което средата лекува децата.

" Място, което е ярко, приветливо, което не плаши децата. Място, което приема родителите, а не ги гони. А също по този начин като място, на което се развива профилактиката за децата. Защото популярност богу най-големият дял от детското здраве не е заболяването, а е мястото, където се прави по този начин, че децата да не се разболяват. В нашите лечебни заведения за децата е ужасно, те усещат заболяването, което по никакъв метод не им оказва помощ да се почувстват по-добре и да се излекуват по-бързо ", показа майката.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Според уредниците на митинга за реализацията на плана с правене на разбор и изграждане на постройка са нужни сред 2 и 3 години, в случай че бъде стартирано незабавно. Те упорстват за отговори от служебното държавно управление, с цел да схванат какво ще получат децата, лекарите и родителите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР