Даден е официалният старт на новата космическа програма на ЕС,

...
Даден е официалният старт на новата космическа програма на ЕС,
Коментари Харесай

ЕС стартира нова космическа програма

Даден е формалният старт на новата галактическа стратегия на Европейски Съюз, която ще обхване интервала до 2027 година и ще покаже, че 27-те страни членки на блока ускоряват вложенията в сателитна навигация, наблюдаване на Земята, информираност за обстановката в космоса и сигурни връзки, наред с други действия, написа Би Би Си, представена от БГНЕС.

Създава се и нов орган, наименуван Агенция на Европейски Съюз за галактическите стратегии - ЕUSPA, която ще следи „ всичко, което Европейският съюз прави като блок в орбита ".

И още: Европейски Съюз употребява Европейската галактическа организация (ЕКА/ESA) като механически консултант и сътрудник за промишлени поръчки, по отношение на което е подписано Споразумение за финансово рамково партньорство (FFPA).

FFPA дефинира отговорностите и детайлизира сумата на парите, които ще преминат непосредствено от Европейски Съюз към ЕКА до 2027 година - към 9 милиарда евро от общия галактически бюджет на Европейски Съюз от 14,88 милиарда евро. (ЕС в този момент финансира една четвърт от всички действия на ЕКА.)

Финансирането от Европейски Съюз през идващия интервал ще помогне за създаването на идващото потомство на сателитната навигационна система в Европа „ Галилео " и ще разшири обсега и опциите на своята стратегия „ Коперник " ( със спътниците „ Сентинел " ).
При стартирането на новата стратегия Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар, акцентира нуждата Европа да стане по-бърза.

" Космосът минава през солидна промяна и бърза индустриализация по целия свят ", сподели той.

„ За да резервира водачеството си, Европа би трябвало да премисли метода, по който Европа работи в космоса. Трябва да се приспособяваме към бързото развиване и да предвидим нови неща.

Трябва да определим амбициозна - и пробивна - галактическа стратегия за бъдещето: Бъдете по-динамични, по-иновативни, по-склонни за вдишване на риск! ".

Йозеф Ашбахер, генералният шеф на ЕКА, разяснява конкуренцията в галактическите проучвания от страна на Съединени американски щати и Китай, като посочи: " Всички знаем, че в Съединени американски щати обществените разноски са към пет, шест, седем пъти по-големи от тези в Европа; а частните разноски са големи. През 2019 година частният бранш (в САЩ) вложи 5 милиарда $ в космоса. В Европа за започващи компании и дребни и междинни предприятия (МСП) това беше 188 милиона $. Това е единствено парченце от харчените в Съединени американски щати средства.

Китай, както всички виждаме в новините, прави големи вложения. Току-що станахме очевидци по какъв начин трима (астронавти) отиват до личната им галактическа станция със лична ракета. И това ме кара да се замисля - какво желае да реализира Европа? "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР