Стартира Образователната програма „Съдебната власт- информиран избор и гражданско доверие.

...
Стартира Образователната програма „Съдебната власт- информиран избор и гражданско доверие.
Коментари Харесай

Магистрати изнесоха лекции пред ученици за основните им права и задължения /снимки/

Стартира Образователната стратегия „ Съдебната власт- осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, осъществена взаимно от Висшия правосъден съвет и Министерството на образованието и науката.
В два следващи дни учениците от ПГЯЕ „ Игор Курчатов “ в Козлодуй и СУ „ Васил Воденичарски” в Хайредин се срещнаха с Жаклин Димитрова арбитър и и.ф. административен началник на Районен съд, Козлодуй, Марин Николов и Димитър Николов – прокурори в Районна прокуратура, Враца, Териториално поделение Козлодуй и Корнелия Луканова – правосъден деловодител при Районен съд – Козлодуй.
Магистратите срещнаха учениците с главните цели на Програмата. Инициативата е част от годишната стратегия на Висшия правосъден съвет за създаване на осведомителни акции за разяснение на структурата на правосъдната власт, функционалностите на Висш съдебен съвет, съда и прокуратурата. За осъществяването й е подписано съглашение за съдействие с Министерството на образованието и науката.
Темите, които обсъждаха магистратите и учениците бяха: разделяне на управляващите съгласно Конституцията на Република България, функционалности на правосъдната власт, конструкция на правосъдната система, Висш правосъден съвет, показване на специалностите арбитър, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите. Учениците бяха осведомени още с това по какъв начин може да защитим правата си посредством правосъдните институции, какви са типове правосъдни услуги, достъпа до правораздаване, по какъв начин да се предпазим с цел да не станем жертва на закононарушения, детско правораздаване. Дискутирани бяха и въпроси свързани с малолетните лица и правораздаването – жертви и причинители на закононарушения, както и предварителна защита против приложимост на наркотични субстанции, закононарушения, осъществявани от наркозависими лица, домашното принуждение над малолетни и малолетни и ограниченията за отбрана на правата на жертвите, трафика на хора, децата и компютърните/кибер закононарушенията, правосъдни процедури с присъединяване на деца и правата на децата в тези процедури, органи, които могат да им предложат поддръжка и отбрана, възпитателни ограничения за деца при противообществени прояви, способи и места за използването им, хулигански прояви на малолетни лица и последствията от тях, детското принуждение. Под формата на презентация беше показан районен съд Козлодуй, както и структурата на правосъдната система в страната.
Възпитаниците на професионалните гимназии споделиха, че тази самодейност е много потребна, тъй като рядко учат за тази сфера в учебно заведение. Към лекторите бяха заложени голям брой въпроси, на които учениците получиха изчерпателни отговори, осведомиха се какво е закононарушение, какви са наказванията за малолетни за владеене на опиати, трафик на хора, незаконно лишаване на непозната движимост, шофиране на МПС от недееспособен лидер и други. Така те обогатиха познанията си по отношение на статута, структурата и функционалностите на правосъдната власт в Република България и образуваха правна просветеност и просвета. На процедура се осъществя гражданско обучение и предварителна защита на детското принуждение и на детската престъпност. Магистратите показаха съответни проблеми от тяхната процедура, а учениците от персоналния опит и по този начин се получи една забавна и новаторска форма на съдействие. Общата цел на сътрудниците е повишение степента на съблюдаване на законите, предварителна защита на детското принуждение и на детската престъпност, повишение на доверието в правосъдната власт и сигурно ще се продължи да се работи в тази тенденция. Общата цел на сътрудниците е повишение степента на съблюдаване на законите. Предстоят просветителни визити в районен съд Козлодуй, присъединяване на учениците в симулативни процеси, състезания за рисунка и есе и посещаване на профилираното пространства за щадящо чуване и разпит на деца – „ Синя стая”.
Всички участници в Образователната стратегия ще получат удостоверения и Конституции, които са предоставени от Висшия правосъден съвет за разпространяване сред участниците в програмата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР