Повече от 5 млн. души са станали милионери през 2020

...
Повече от 5 млн. души са станали милионери през 2020
Коментари Харесай

Броят на милионерите в света е нараснал с 5,2 млн. през 2020 г.

Повече от 5 млн. души са станали милионери през 2020 година макар икономическите вреди, нанесени от пандемията от COVID-19. Това излиза наяве от 12-тото издание на отчета Global Wealth Report на Сrеdіt Ѕuіѕѕе, представен от Би Би Си.

Докато през предходната година голям брой небогати хора са станали още по небогати, броят на милионерите по света е повишен с 5,2 млн. до 56,1 млн.

Авторите на изследването означават, че основаването на благосъстояние наподобява е било „ изцяло откъснато “ от икономическите компликации, провокирани от пандемията.

„ Ръстът на неравенството евентуално не е бил провокиран от самата пандемия, нито от директното и икономическо влияние, а е резултат от дейностите, подхванати за ограничение на това влияние, главно под формата на по-ниските лихви “, разясняват създателите.

Близо една трета от новите милионери са от Съединени американски щати. През 2020 година броят на милионерите в страната е повишен с 1,7 млн. души до общо 22 млн. На второ място се подрежда Германия, където броят на милионерите се е нараснал с 633 хиляди души, а трета е Австралия, която записва растеж от 392 хиляди Следват Япoния – 390 хиляди, Фpaнция – 309 хил и Beлиĸoбpитaния 258 хиляди, осведоми „ Гардиън “.

Други 41 420 души са влезнали в категорията на свръхбогатите, чиито активи се правят оценка на повече от 50 млн. $. Това съставлява растеж от 24% спрямо 2019 година, като броят на тези хора към този момент е 215 030.

Общото международно благосъстояние е повишено със 7,4% през 2020 година до 418,3 трлн. $, като покачването се дължи главно на Съединени американски щати, Европа и Китай. В същото време общото благосъстояние в Латинска Америка и Индия е намаляло.

„ Световното благосъстояние освен се резервира на постоянни равнища на фона на икономическите разтърсвания, само че в действителност и набъбна бързо през втората половина на годината “, разяснява Антъни Шорокс, създател на Global Wealth Report.

Влиянието на пандемията върху благосъстоянието на семействата, изключително измежду по-бедните, е било най-голямо в страните, които не са съумели да компенсират изгубеното възнаграждение поради блокадите.

В страните с високи приходи като Англия, помощите и ограниченията за опазване на работните места са омекотили удара от съкращенията при хората с по-ниски приходи. Тези, които не са имали достъп до поддръжка обаче са били принудени да теглят заеми или да харчат от спестяванията си. Влиянието на пандемията е било изключително мощно върху уязвимите групи, в това число мaлцинcтвaтa, млaдитe и жeнитe, които са по-представени в най-тежко засегнатите браншове като тъpгoвиятa нa дpeбнo и xoтeлиepcтвoтo, означават в отчета.

Очакванията са международното благосъстояние да нарасне с още 39% през идващите пет години и да дотигне 583 трлн. $ през 2025 година В същото време броят на милионерите ще се усили с близо 50% до 84 млн. души. Броят на свръх богатите ще нарасне с близо 60% до 344 хиляди души.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР