Днес Лука Модрич е една от звездите на световния футбол.

...
Днес Лука Модрич е една от звездите на световния футбол.
Коментари Харесай

Развалини и минно поле: Къде е роден Лука Модрич?

Днес Лука Модрич е една от звездите на международния футбол. Той има всичко - любовта на почитателите, " Златната топка " от 2018 година, в " Реал " Мадрид го обожават, а в Хърватия той е със статут на провидение.

Капитанът на " ватрените " продължава да твори на терена и на европейското състезание, а отборът му към този момент си обезпечи място на осминафиналите.

Лука постоянно се е славел като непретенциозен и даже свенлив. Никога не е парадирал с благосъстояние, макар че в " Реал " взима близо 11 млн. евро на година. Това може би се дължи на скромния му генезис. Модрич е роден в малко селце в Хърватия, а през днешния ден родната му къща в подножието на планината Велебит притегля от ден на ден туристи.

Снимка: Reuters

Те обаче надали чакат да видят тъкмо това. Родната къща на Модрич е в руини и постепенно бива превземана от растителността към нея. За това си има и разумно пояснение - войната.

Постройката със здрави каменни стени се намира в махала Модричи в село Затон Обровачки на няколко километра от крайбрежния огромен град Задар. Да, тъкмо по този начин! Фамилията на Лука е огромна, една от най-известните в тази част на Хърватия. Именно на нея е кръстена махалата.

Един от предците на футболиста е италианският журналист-пътешественик Джузепе Модрич, който написа за разнообразни издания още в средата на 19-ти век. В рода си Лука има професор по теология в Университета в Задар - Йосип Модрич (1863-1893), притежател на Нобелова премия за химия от 2015 година - Пол Модрич, както и един от сценаристите на известните сериали " От мястото на престъплението: Маями " и " Калифорникейшън " - Илди Модрович.

Но да се върнем към родната къща на Лука. В нея той живее до 1991 година дружно с родителите си Стипе и Радойка, сестрите си Диора и Ясмина и дядо си, чието име носи. По време на международното състезание в Русия през 2018 година, когато Модрич имаше съществена заслуга за сребърните медали на Хърватия, в обществените мрежи се появи видео, на което се вижда, че бъдещата огромна футболна звезда пасе кози дружно с дядо Лука.

Само че войната е жестока. И точно остарелият Модрич е един от убитите в нея. Махалата на Лука попада на територията на Сръбска последна. Местност, която през днешния ден се намира в Хърватия, само че тогава сърбите в нея доминират. Именно там се водят едни от най-ожесточените сражения при разпада на Югославия.

Къщата на Лука, от която той и фамилията му бягат, с цел да бъдат настанени в хотел " Коловаре " в Задар, който и през днешния ден работи, евентуално е била обстрелвана, бомбардирана или е служила за подслон и леговище.

Шеметната кариера на Модрич е повода хиляди да я посещават и през днешния ден. Тя не се намира елементарно, само че локалните на драго сърце ще ви упътят. Все отново Лука им е любим. През 2013 година той изпрати на всички в Затон Обровачки билети за мача сред Сърбия и Хърватия.

Снимките от мястото са красноречиви - дебелите каменни стени устояват и на войната, и на времето! Въпреки че въоръженият спор публично завърши през 1995 година, заплахата още дебне зад постройката. Голяма табела предизвестява, че по никакъв начин не е безвредно да се разхождаш по поляните, по които Модрич е бил овчар. Там и през днешния ден е цялостно с мини.

Вероятно един ден тази къща ще се трансформира в музей, евентуално Модрич самичък ще подари някои от стотиците си медали, с цел да радва посетителите. Но това е в далечното бъдеще. Днес той е фокусиран върху работата си на терена. И я прави съвършено!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР