Българите, които плащат за да се пенсионират стават все повече.

...
Българите, които плащат за да се пенсионират стават все повече.
Коментари Харесай

Все повече хора купуват стаж за пенсия

Българите, които заплащат с цел да се пенсионират стават от ден на ден. За първото тримесечие на тази година 324 претенденти са закупили стаж за пенсия. Това е растеж от 55% на годишна база. За съпоставяне, тогава 209 души са заплатили за стаж. Това сочат последните данно на Националния застрахователен институт, представени от вестник „ Труд “.

Общата сума, която се внесли претендент пенсионерите е 2.94 милиона лв., до момента в който преди година сумата е била 2.5 млн. лв.. Пандемията от ковид и последвалите съкращения на служащи в доста компании са една от аргументите от ден на ден хора да не могат да натрупат нужния стаж, макар че към този момент имат навършена пенсионна възраст, разясняват специалисти. Най-често продължително безработни са точно хората в предпенсионна възраст. Другата причина да си плащаме за пенсиониране е непрекъснатото повдигане на условия стаж и възраст за пенсия.

От 1 януари дамите към този момент се пенсионират на 61 години и 8 месеца, при 36 година стаж, а мъжете на 64 години и 4 месеца и 39 години стаж, като нужният стаж продължава да пораства с по 2 месеца през идващите години.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Близо 40% от пенсионерите у нас няма да получат нарастване н...

През предходната година българи са платили над 14.6 млн. лв., с цел да могат да се пенсионират, до момента в който през 2019 година са импортирани вноски за близо 14 млн. лв., демонстрират още данните на Национален осигурителен институт.

От началото на тази година стажът за пенсия нарастна поради растежа на минималната заплата от 610 на 650 лв.. Така, в случай че желаеме да си купим месец стаж, би трябвало да платим 128,70 лв., а за година - 1544,40 лв.. Има три разновидността, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на образование за приключено висше или полувисше обучение, за интервала, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Купеният стаж се зачита за застрахователен от трета категория и може да се употребява единствено при пенсиониране.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР