Стара Загора. Осми фолклорен празник на житото ще се проведе

...
Стара Загора. Осми фолклорен празник на житото ще се проведе
Коментари Харесай

Осми фолклорен празник на житото ще се проведе в старозагорското село Преславен

Стара Загора. Осми фолклорен празник на житото ще се организира тази събота - 26 юни, в старозагорското село Преславен. Начало ще бъде обещано в 09.00 часа, когато цветно шествие от локални самодейци и деца от ДГ " Детски парадайс " ще преминат по улица " По пътя на хляба " и ще отидат на равнищата. Жътварите ще покажат със сърпове и паламарки по какъв начин в предишното се е прибирало житото на най-малките жътварчета.

„ Всеки, който желае ще може да се потопи за момент в предишното и да опита майсторството на жътвата “, споделят уредниците.

В 09.30 часа ще бъде осъществен церемониален водосвет за здраве, а формалното разкриване на празника е планувано за 10.30 часа.

Програмата ще продължи с осъществявания на ДПГ „ Росна китчица “, ЖПГ „ Росна китка “ и МГП „ Жътвари “. Кръшно българско жътварско хоро с Донка и Тодор Кожухарови ще се извие в центъра на селото по обяд.

Всички поданици и посетители ще се насладят на демонстрации по подготвяне на самун, гюзлеми, катми и други тестени произведения. Най-малките ще могат да се включат в детски кулинарен ъгъл „ Бабо, дай ми точилката “.

Организатори на празника са кметството на село Преславен, НЧ „ Димитър Наумов-1908 “ и пенсионерски клуб село Преславен, с поддръжката на Община Стара Загора.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР