23 Юни Екипажът на първия в историята изцяло цивилен полет

...
23 Юни Екипажът на първия в историята изцяло цивилен полет
Коментари Харесай

Първите астронавти-туристи на SpaceX показаха космическите си костюми

23 Юни
Екипажът на първия в историята напълно граждански полет в орбита стартира тренировки за изстрелването през септември на борда на галактически транспортен съд SpaceX Crew Dragon. Изпълнителният шеф на Shift4 Payments Джаред Исаакман, пълководец на идната задача Inspiration4, разгласява в Twitter първите фотоси, показващи четиримата членове на екипажа в скафандрите им.

" Още една подготвителна седмица за екипажа на Inspiration4 в SpaceX завърши ", написа Исаакман в собствен пост, съпроводен от фотосите.

Мисията Inspiration4 беше оповестена през февруари 2021 година, откакто Исаакман си обезпечи извънредния полет в частна договорка със SpaceX. Част от задачата на задачата е да се подчертае работата на Детската болница за научни проучвания St. Jude в Мемфис, Тенеси и да съберат пари за оборудването. Самият Исаакман към този момент е заречен 100 милиона $ на болничното заведение и се надява и други хора също да дарят каквото могат.

Сред присъединяващите се към него за тридневното галактическо пътешестване ще бъде Хейли Арцено. 29-годишният медицински помощник ще сложи редица нови върхове по време на задачата. Тя ще стане първата жена, оживяла от рак на костите, която се насочва в космоса, първият човек, който пътува до орбита с протезна част на тялото и най-младият американец, който е обикалял към Земята.

Другите двама членове на екипажа са доктор Сиан Проктор, подготвен водач, който беше определен за задачата посредством онлайн съревнование, и Кристофър Семброски, деец от американските военновъздушни сили, който работи за Lockheed Martin.

Обучението за задачата през септември започва преди няколко месеца и включва извършения в " центрофугата " в Националния аерокосмически образователен и проучвателен център в Пенсилвания, както и екскурзия до стратовулкана Mount Rainier край Вашингтон.

По-рано тази година SpaceX показа нов дизайн на галактически транспортен съд Crew Dragon със стъклен купол, който ще подсигурява на членовете на екипажа на Inspiration4 зашеметяваща панорама към Земята и космоса. Инженерите съумяха да инсталират купола на мястото на докинг механизма, разполагаем при другите галактически кораби от модела, защото тази съответна машина няма да се насочва към Международната галактическа станция.

Космически туризъм

Успешното привършване на задачата Inspiration4 ще бъде забележителна стъпка напред в проекта на SpaceX за пускане на комерсиална услуга за галактически туризъм.

Blue Origin и Virgin Galactic също се стремят да започват постоянни услуги за галактически туризъм, макар че пътуванията им ще бъдат суборбитални и доста по-кратки, достигайки едвам до Линията на Карман - точка на 100 км над Земята, която е считана за начална точка на космоса.

Основателят на Amazon Джеф Безос, който има Blue Origin, възнамерява да качи ракетата New Shepard до Линията на Карман с брат си и още един пасажер още идващия месец, което ще бъде първото изстрелване на Blue Origin в 21-годишната история на компанията.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР