Яденето на варени или печени картофи понижава кръвното налягане и

...
Яденето на варени или печени картофи понижава кръвното налягане и
Коментари Харесай

Картофите предотвратяват хипертония

Яденето на варени или печени картофи намалява кръвното налягане и оказва помощ за попречване на хипертония, откриха американски учени. Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Nutrients ".

Картофите са главен източник на калий. Изследователи от университета Пардю изследват резултатите на добавките с калий върху кръвното налягане и други рискови фактори за сърдечно-съдовите болести.

В клиничните изпитвания са взели участие 30 мъже и дами с диагноза хипертония или предхипертония. Резултатите демонстрират, че потреблението на печени или варени картофи води до по-ниско кръвно налягане спрямо контролната група, която се е хранила с типична американска храна, която не включва картофи.

Авторите също по този начин откриват, че обратно на общоприетото разбиране, че висококалоричната алтернатива за готвене на картофи, пържените картофи, е нездравословна за сърдечно-съдовата система, ежедневната порция от този артикул, съдържащ 330 калории, не въздейства негативно на кръвоносните съдове.

Благоприятният резултат на картофите се основава на обстоятелството, че те понижават задържането на натрий в организма и в това отношение, откриват учените, въздействат даже по-добре от питателните добавки с калий.

Изследователят доктор Кони Уивър сподели: " Съотношението калий към натрий е може би най-важното в подтекста на цялата хранителна матрица. "

Картофите съставляват към 20% от зеленчуците, които ядат американците. Според създателите те са доста значими, така попълнят на дефицита на хранителни субстанции, диетични фибри и калий. Консумацията единствено на един приблизително огромен картоф задоволява към 10% от дневните потребности на възрастен от калий.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР