Четири месеца продължава вече процесът срещу 22-годишния Кристиан Николов, обвиняем

...
Четири месеца продължава вече процесът срещу 22-годишния Кристиан Николов, обвиняем
Коментари Харесай

Какво знаем и какво не? Докъде стигна делото за смъртта на Милен Цветков

Четири месеца продължава към този момент процесът против 22-годишния Кристиан Николов, обвинен за умишленото причиняване на гибелта на телевизионния водещ Милен Цветков при злополука на Великден предходната година. Делото обаче е надалеч от края си. До момента бяха признати няколко експертизи и бяха разпитани очевидците, в това число спътниците на подсъдимия и неговите близки.

Какво се обясни досега в правосъдната зала и какво следва да научим? Dir.bg обобщава обстоятелствата по делото, присъдата по което може да е и пожизнен затвор за Кристиан Николов.

Катастрофата

На 19 април 2020 година Милен Цветков стопира с лекия си автомобил " Субару Форестър " на червен светофар на кръстовището на ул. " Хенрик Ибсен " и бул. " Черни връх ". Секунди по-късно джипът Ауди Q7, ръководен от 22-годишния Кристиан Николов, удря колата на журналиста с висока скорост и без никакъв спирачен път. С помощта на очевидци на случая, Цветков съумя да излезе от смачканото си субару и пристигналият екип на Спешна помощ го завари жив, само че на път към болница той издъхна.

 Снимка: Булфото

Заради високата скорост, неналичието на какъвто и да било опит да спре и откритите няколко наркотични субстанции в кръвта му Кристиан Николов беше упрекнат, че съзнателно е провокирал случая, предизвикал гибелта на журналиста. За това закононарушение законът планува наказване отнемане от независимост от 15 до 20 години или пожизнен затвор .

Софийският градски съд даде ход на делото всъщност на 23 февруари т.г., като в идващите няколко съвещания бяха изслушани десетки очевидци. Сред тях бяха майката и братът на подсъдимия, както и годеницата му Симона Цанкова и приятелят му Георги Иванов, които бяха дружно с него в джипа.

Ключовите очевидци

Сред първите очевидци, разпитани от градските магистрати, бе годеницата на Кристиан. Симона Цанкова описа, че в деня преди съдбовната злополука е решила да чества рождения си ден. За задачата тя и приятелите й решили да си създадат пикник на Витоша. Полицаи, които ги видели обаче им обяснили, че събиранията навън са неразрешени поради пандемията и им съставили актове. Тогава купонът се преместил в дома на Кристиан и траял до след среднощ. Всички употребявали алкохол. Цанкова бе безапелационна, че в къщата имало и наргиле, само че не и дрога. Кристиан, твърди приятелката му, водел извънредно здравословен метод на живот . Имал доста сериозно отношение към опиатите.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

На идващия ден, по обед, Кристиан, Симона и техният другар Георги Иванов излезли на разходка. За задачата взели джипа на майката на обвинения, тъй като той бил най-сетне на алеята за коли и ключовете били оставени в къщата на Кристиан. По време на злополуката младата жена чела указания по какъв начин да свърже плеър за музика с Bluetooth слушалки и не видяла от кое място минават. Чула Георги да вика нещо, вдигнала глава и тогава се блъснали в нещо, което тя не е видяла. Тя обаче съобщи, че 22-годишният й другар се е опитал да помогне на потърпевшия Милен Цветков - бил си свалил обувката, с цел да я постави под главата на журналиста. Правил му и изкуствено дишане.

Думите й бяха доказани пред Софийски градски съд и от един от разпитаните служители на реда. Той също сподели, че Кристиан е помагал на потърпевшия, поставил му е маратонка под главата, с цел да се освободи дишането и една тръбичка, с цел да не си глътне езика наново.

Четирима от директните очевидци обаче не потвърдиха версията на Кристиан и неговата другарка.



Синът на някогашния народен представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги , който е седял до подсъдимия в джипа, даде показания чак през май, защото учи в Италия и не съумя да се върне в България поради карантинните ограничения.

По време на разпитите обаче той изпадна в някои несъгласия . Едното от тях е изказванието, че Кристиан Николов е карал с 60-70 км в час, а в друга част от показанията си Георги споделя, че приятелят му обичал да кара с висока скорост. Второто несъгласие е, че водачът е задремал зад кормилото, като в това време Иванов изяснява, че са говорили от самото начало с Кристиан и приятелката му, която се е возила на задната седалка. По никакъв метод очевидецът не споделя, че Кристиан е задремал и затова е допустимо да е изгубил надзор над автомобила.

Младият мъж съобщи, че преди случая той, Николов и Симона не са употребявали алкохол и опиати , само че описа, че Кристиан не се чувствал добре сутринта преди случая. По думите на Георги, приятелят му пиел чай за утешение, тъй като доста се тормозил преди изпит. В напитката имало съставката CBD, която се извлича от конопа и се продава свободно на пазара, защото не е психотропна. Вечерта преди злополуката Кристиан споделил на Георги, който останал да спи у тях, че ще си подготви от този чай .

За въпросния чай свидетелстваха и братът и сестрата на подсъдимия, както и тяхната майка. Денис Николов удостовери, че брат му Кристиан употребявал чай и паста за утешение, защото изпитвал натегнатост и напрежение към ученето. Майката също удостовери, че синът употребява чай, който му помагал да се отпусне. По думите й Кристиан не взимал опиати, от време на време употребявал алкохол.

 Снимка: Булфото

Сестрата Анна Николова описа, че с изключение на чая, брат й имал и специфична паста, от която си слагал под езика, когато изпитвал тревога. И от двата продукта Кристиан имал както в София, по този начин и в Германия, където учи.

Експертизите

След разпитите на очевидците по делото, Софийският градски съд стартира чуването на специалистите и приемането на основните експертизи.

Първо бе прегледана химическата експертиза, която удостовери, че Кристиан е използвал три типа опиати преди да седне зад кормилото - амфетамин, кокаин и марихуана. Експертите са открили 232 нанограма амфетамин на милилитър, а количеството, което не оказва основно влияние върху душeвността, е до 100 нанограма. Според заключението им, това значи, че младежът е взел от опиата не повече от денонощие преди злополуката или редовно приема опиати. Като тип този опиат не се разтваря във вода, обясниха специлистите. Според тях нито чаят, нито пастата, които Кристиан взема, съдържат тетрахидроканабинол - дейната съставна част на марихуаната.

Съдът отхвърли възраженията на отбраната, че движимостите лица нямат нужната подготовка, с цел да кажат дали подсъдимият е бил под въздействие на опиати и дали те са оказали въздействие върху неговото държание и одобри напълно химическата експертиза. Така версията на отбраната за инцидентен банкет на опиатите от подсъдимия бе изрично оборена.

Последва чуването на комплексната техническа и здравна експертиза. Категоричното й умозаключение бе, че контузиите, които Милен Цветков е получил, откакто автомобилът му е ударен от джипа на Кристиан Николов, са били такива, че гибелта на телевизионния водещ е била безусловно неизбежна и няма общо с навременната или ненавременна вярна или неправилна първа здравна помощ, която пристигналият на място екип на Спешна помощ е оказал.

Според специалистите колата на журналиста е ударена от автомобила, ръководен от Кристиан Николов, със скорост от 99 километра в час .



Тъй като автомобилът, който е управлявал подсъдимият е с много по-голяма повърхност и по-голяма маса, се е получила доста огромна кинетична сила, от която колата на Милен Цветков изхвърча безусловно в центъра на кръстовището, а тялото на журналиста се е притиснало мощно сред шофьорската седалка и кормилото. От това настава в началото отчасти, а в следствие и цялостно скъсване на аортата . Започва кръвоизлив, който безусловно за няколко минути притиска сърцето и стопира неговата активност.

През първите няколко минути единствено външният пласт на аортата се е запазил. Това е и повода Цветков да успее да излезе от колата, свидетелстваха още специалистите.



От автотехническата експертиза стана ясно още, че Кристиан Николов е почнал да форсира скоростта 270 метра преди конфликта. Няма данни за опит да спре. Малко евентуално е подсъдимият да е задремал зад кормилото , както твърдеше пътувалият до него Георги Иванов. Според специалистите това е невероятно, когато има ускоряване и няма смяна на придвижването.

Има биологична ДНК експертиза, която по неоспорим метод открива местонахождението на обвинения в автомобила и местата на всеки от спътниците му. С нея се изключват всевъзможни подозрения по отношение на това кой е карал.

Какво следва?

На първо място градските магистрати би трябвало да изслушат и вероятно да одобряват основната психиатрично-психологическа експертиза . Тя би трябвало да даде умозаключение дали все още на злополуката младият мъж е разбирал смисъла на своите дейности т.е бил ли е вменяем, възприемал ли е събитията към себе си и бил ли е наясно, че ограничаването на скоростта в сектора е 50 км/ч.

През юли м.г. по време на съвещание за гледане на мярката за неотклонение на подсъдимия стана ясно, че Кристиан е отказал да му бъде направена психиатрично-психологическа експертиза. Тогава юристът на фамилията на Милен Цветков - Менко Менков изясни, че тя обаче може да бъде направена и без младежът да дава изказвания пред движимостите лица.

 Снимка: Булфото

Пред градските магистрати показания ще даде и патологът , направил аутопсията на журналиста.

След като бъдат прегледани тези експертизи, страните ще имат право да слагат свои спомагателни претенции. До момента отбраната на Кристиан Николов не е отправила сходни, само че е несъмнено, че ще има такива. Очакват се и обясненията на самия обвиняем.

Ако съдът одобри настояванията на отбраната, делото ще продължи в последващи съвещания. Ако съдът ги отхвърли, ще се насрочат съвещания за пледоарии, след които магистратите би трябвало да разгласят своето решение.

Присъдата на Софийския градски съд обаче ще е единствено първата стъпка от процеса. Тя ще може да се апелира и стачкува пред апелативните магистрати, а последната дума за наказването на 22-годишния Кристиан ще има Върховният касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР