Когато през лятото на далечната 2008 г. тогавашния премиер Сергей

...
Коментари Харесай

"Шах!" с ракетите

Когато през лятото на далечната 2008 година тогавашния министър председател Сергей Станишев подписа съглашение с френския президент Никола Саркози за закупуване на две ултрамодерни бойни корвети Gowind 200 на стойност към 1 милиарда лева, всичко изглеждаше по този начин, като че ли Военноморските сили (ВМС) на България са на път най-сетне в действителност " да влязат " в НАТО.

Близо 13 години по-късно обаче бойният флот към момента разчита главно на плуващи реликви от времето на Студената война, а " най-модерните " бойни съдове не престават да са 42-годишни белгийски фрегати " втора ръка " от вида E-71, чиито ракети и торпеда от дълго време са с изминал запас. Причината за всичко това е, че договорът с Франция за Gowind 200 бе подписан в навечерието на последната международна финансова рецесия и закономерно отпадна от целите на властта заради липса на пари. Подобна нерадостна орис сполетя и идващите два опита да се поръчат нови бойни кораби за Военноморски сили през 2013 и 2017 година, когато негласният любимец и в двете тръжни процедури беше варненската корабостроителницата МТГ " Делфин ".
Патрулният транспортен съд (за)минава?
Затова е напълно обикновено в този момент управлението на военноморските сили още веднъж да се тормози за ориста на сегашния модернизационен контракт с немската корабосторителница Lurssen на стойност близо 1 милиарда лева с Данък добавена стойност, подписан в края на предходната година. Опасенията на адмиралите очевидно се ускоряват в изискванията на допустима смяна на политическата настройка у нас и около упоритостите за инспектиране на контракта в частта за въоръжението на двата модулни патрулни кораба.

За евентуален проблем загатна служебният министър на защитата Георги Панайотов, който при започване на месеца разгласи, че двете корвети са поръчани без муниции, а цената на цялостните боекомплекти за тях бих варирали сред " 400-500 млн. и 1 милиарда лева " върху към този момент контрактуваната цена от близо милиард за асемблиране. Стана ясно също по този начин, че плавателните съдове са проектирани с пускови установки за противокорабните ракети RBS-15 Mk3 на фирмите Diehl Defence и Saab, като последната също по този начин е и систематичен интегратор на цялото съоръжение. " Няма да купуваме безкрайно количество ракети. Ще създадем задоволително възпиращ капацитет в границите на рационален запас. Не сме в годините на студената война, когато имахме едно ешелониране на запасите, трупаше се, харчиха се доста средства. Сега действителностите са други ", разяснява във връзка бъдещото придобиване на муниции началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

През последните няколко седмици масирана атака за доставка на различния вид ракети Naval Strike Missile (NSM) е почнала норвежката отбранителна компания Kongsberg. Предложените от Lurssen патрулни кораби от вида OPV 90 по принцип се оферират в три разнообразни конфигурации - с RBS-15, с NSM и с Exocet на MBDA, тъй че съществени механически спънки за възможен избор на различни муниции не би трябвало да има. Освен това от позиция на корабостроителницата видът на ракети няма изключително значение в случай, че тяхната цена по този начин или другояче не е включена в тръжната оферта. Последното единствено по себе си обаче е проблем, тъй като действителните разноски за плана бяха скрити от обществото. По време на наддаването също по този начин българското отбранително министерство по неразбираеми аргументи е оставило избора на въоръжението напълно в ръцете на фирмите, които наддават, и Lurssen са предпочели RBS-15, най-вероятно тъй като Diehl Defence също е немска оръжейна компания.

Но защото Saab са и систематичен интегратор на корабите, от Военноморските сили очевидно се опасяват шведската компания да не откаже да употребява различен на техния вид муниции или да направи процеса толкоз стопански неуместен, че това да " взриви " плана за рационализация на флота. Каквито индикации в действителност фактически има. По неофициална информация на " Капитал " командващият на бойния флот контраадмирал Кирил Михайлов е изпратил докладна до министър на защитата, в която експлицитно предизвестява, че промяната на вида ракети може да изложи на риск реализирането на програмата за новите бойни кораби. Също по този начин решението за въоръжението трябвало да се вземе в незабавен порядък, най-вероятно до 24 юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР