Дали Google все още щеше да бъде Google, ако основателите

...
Дали Google все още щеше да бъде Google, ако основателите
Коментари Харесай

Грешките, които да избягвате при избора на име на бранда

Дали Гугъл към момента щеше да бъде Гугъл, в случай че създателите се бяха придържали към прякора си за бизнеса и назоваха компанията си BackRub? Дали Sony щеше да се трансформира в световна електроцентрала, в случай че резервира истинското си име, Токио Цушин Когьо? И кое бихте предпочели, Пепси или хубава студена кутия с напитката на Брад? Погледът назад илюстрира какъв брой е значимо да изберете вярното име за вашия бизнес. Както и какъв брой елементарно е даже за интелигентните бизнесмени да отидат на неправилното име.

Inc.com събра препоръки от най-хубавите специалисти по брандиране, както и разкази от бизнесмени, с цел да очертае най-често срещаните капани, които препъват създателите при избора на име за новото им пускане, с цел да можете да ги избегнете.

Не вършат правна инспекция

Не се влюбвайте в името на компанията, преди да сте се уверили, че тя може да бъде запазена марка и че някой различен към този момент не е взел вашата концепция.

" Най-големият капан, с който се сблъскват доста компании, е опитът да се откри име, което можете законно да употребявате. Светът е толкоз цялостен със запазени марки, че е необикновено мъчно да се откри запазена марка, която да е налична за потребление ", споделя Тим Калкинс, специалист по мениджмънт брандинг в Kellogg School. Повечето планове за именуване попадат в къс лист с обичани, единствено с цел да открият, че няма налични хрумвания.

" Наистина желаете да разкриете проблемите там по-рано. Няма нищо по-разочароващо от това да се наложи да се върнете и да промените име по-късно. Това предизвиква комплициране на клиентите. Много е разрушително и е скъпо ", предизвестява Калкинс.

Не ревизират цифровото наличие на името 

В днешния цифров свят инспекцията на цифровото наличие на име е съвсем толкоз значима, колкото и инспекцията на неговата легална наличност. Поне някои специалисти настояват, че не би трябвало да се вманиачавате прекалено много в имената на домейни.

" Вече никой не чака бизнес да има име на домейн. Използването на модифицираща дума е изцяло задоволително. Например SquareUp.com, JoinKnack.com и BlissWorld.com ", отбелязва Александра Уоткинс, основен изпълнителен шеф на брандинговата организация Eat My Words и създател на " Hello, My Name Is Awesome: How to Create Brand Names That Stick "  (Berrett-Koehler Publishers, 2019). Бъдете изобретателни и обмислете хрумвания, с цел да измислите нещо неповторимо. Ако ще се състезавате с корпоративен колос, с цел да се класирате в търсенето, избягвайте известното име.

Вглъбяват се в бизнеса си

Бизнесът постоянно се е възползвал от яснотата при именуването. Но описателното име на компанията може да ограничи способността ви да растете.

" Бизнесът ми се разрасна много бързо и отваряме офиси в други градове. Би било в действителност необичайно да имаме бизнес, наименуван Portland SEO Growth, с местонахождение във Вегас. В момента преминавам през мъчителния, натоварен и безценен развой на промяна на името ми на SEO Growth Partners ", сподели Джоуи Рандацо, създател на маркетингова организация Portland SEO Growth пред Inc.com. 

Избират име, което не провокира нищо 

Докато прекомерно описателните имена могат да бъдат ограничаващи, такива могат да са и имената, които не значат нищо. Според най-хубавата организация за именуване Lexicon, идеалното име предава нещо за полезностите или отношението на компанията, даже в случай че не разказва директно какво прави бизнесът.

" Името би трябвало да предлага избрана степен на съответност. Но това е комплицирано и от време на време подвеждащо, тъй като когато прочетете думата съответност, множеството хора се замислят за имена, които са описателни или мощно сугестивни. Мислете за Гугъл. Мислете за Apple. Мислете за Sonos. Тези имена не са описателни, само че дават подобаващи настройки ", изясняват от компанията.

Сравнете това с " Consolidated Business Interests ". Това име беше първичният избор на бизнесмена Майкъл Розентал за бизнеса му за договаряния и разрешаване на спорове, до момента в който няколко клиента не признаха, че им е трудно да запомнят името на компанията.

" Преименувахме се на Consensus, който по-добре се привежда в сходство с нашия бизнес и е доста по-лесен за запомняне от клиентите и вероятностите и насочването към други, което докара до милионни доходи за нашата компания ", споделя Розентал. 

Усложняват името

Изследвания на Клифтън Грийн, професор в Университета на Емори в Goizueta Business School, и сътрудниците му демонстрират, че колкото по-голяма е " плавността "  на името на компанията (основно какъв брой лесно се запомня от хората), толкоз по-висока е пазарната стойност на компанията.

Инвеститорите избират компании с къси, лесни за казване имена. Клиентите също го вършат.

" Склонни сме да не харесваме нещата или да ги преглеждаме като по-малко положителни или по-рискови, в случай че са по-трудни за психологично култивиране ", изяснява Грийн. 

Не мислят за приобщаване

Предприемачите желаят бизнеса им да се хареса на допустимо максимален брой клиенти, само че от време на време инцидентно избират име, което лимитира тяхната прелест, съгласно Александра Уоткинс, основен изпълнителен шеф на брандинговата организация Eat My Words. Тя предлага случая с отвесна фермерска компания, в началото наречена See Jane Farm.

" Името е въодушевено от учебниците на Дик и Джейн, които са били публикувани по време, когато храната е била по-питателна, само че младежите не съумяват да схванат за какво това име е толкоз очарователно ", изяснява Уоткинс. След непоколебим развой на ребрандиране, компанията към този момент е известна с по-привлекателното име Plenty и е събрала повече от 200 милиона $ рисково финансиране.

Помислете по какъв начин името ще резонира с хората от разнообразни възрасти, генезис и житейски опит. Получете разнообразна противоположна връзка, преди да се спрете на избора. 

Не мислят световно

Ако има някакъв късмет в последна сметка да продавате стоките и услугите си на непознати пазари, би трябвало да помислите освен за това по какъв начин името ви звучи на англоговорящите, само че и на говорещите други езици. Може да е добър ход да се обърнете към организация за преводи, която да организира световно изследване на марката за вас.

" Това е изключително значимо, в случай че бизнесът ви е напълно онлайн, защото клиентите ви могат да бъдат основани на всички места по света. С цифровите артикули е доста по-важно да се вършат световни решения за именуване от първия ден ", споделя специалистът по интернационален напредък Натали Кели.

Източник: Джесика Стилман за

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР